Despre handmade si papusile Amigurumi cu Ruxandra Tetiu


    Pe Ruxandra Tetiu am cunoscut-o acum cateva luni, prin intermediul provocarilor creative la care participam. Ruxandra, mi-a descoperit cu fiecare comunicare din mediul virtual, cate eforturi si emotii dedica unei pasiuni, handmade-ul, cu voiosie si incantare copilareasca.  Copilaroasa, vesela si inspirata, Ruxandra Tetiu a reusit sa faca cunoscute papusile Amigurumi blogosferei handmade. Papusile sale, pe care le realizeaza cu atentie si imaginatie sunt rezultatul pasiunii sale pentru joaca, delicatete, puritate si inocenta.

Copiisimame: Ce inseamna pentru tine handmade?

Ruxandra: Bine v-am gasit – va multumesc mult pentru invitatie! Pentru mine handmade inseamna lucru manual, asa cum l-am cunoscut de mic copil, invatat alaturi de familie si dascali si descoperit de fiecare data pe parcurs ce anii s-au adunat frumos si m-au facut ceea ce sunt acum. Este un mod de a fi, un mod de a evada, un mod de a respira – creativ.

Copiisimame: Cine este „Copilarim”?

Ruxandra: Copilarim este o idee, un vis, o dorinta, un proiect … un concept de viata si mai mult decat atat; de doi ani de zile este o realitate. In spatele proiectului ma aflu eu, alaturi de sora mea mai mica, Raluca, sprijin si inspiratie pentru mine, foarte dorita si iubita!

Copiisimame: Cum si de ce ai inceput activitatea in lumea handmade?

Ruxandra: Nu voi incepe chiar cu „inceputul” pentru ca asta ar insemna sa ma intorc acum cateva decenii in urma (:D) si am avea foarte multe de povestit. Acum doi ani insa am hotarat ca este nevoie de o schimbare „terapeutica”, de o reintoarcere, regasire, dar in acelasi timp o expeditie pe un teren prea putin cunoscut. Am reinceput sa lucrez pentru a ma regasi si a ma redescoperi, dar si pentru a putea imparti cu cei dragi si nu numai o parte din latura mea creativa si a aduce un strop de bucurie, zic eu – pentru ca fiecare avem o astfel de latura atat de frumoasa si ar fi bine sa nu o lasam deoparte.

Copiisimame: Ce te inspira in crearea papusilor si a accesoriilor handmade?

Ruxandra: Uneori chiar am surse de inspiratie clare: un desen animat / anime, o sarbatoare, o tema la o provocare… Alteori nu si atunci ma inspir din tot ceea ce ma inconjoara, dar si din ceea ce am strans in decursul anilor in cufarul amintirilor plin cu imagini, povesti, sentimente…

Copiisimame: Cum arata masa ta de lucru?

Ruxandra: Hahaha, nu prea arata. Am ce este drept un fel de „birou” amenajat in … „odaita” mea. Este o parte dintr-un fost birou (latura care se desfacea) prinsa in perete pe acelasi sistem – cand ai nevoie desfaci. La mine insa spatiul este atat de mic, incat ori ramane desfacuta (si atunci este plina la refuz cu carti, materiale aparatura..) ori sta inchisa. Oricum ar fi, rareori apuc sa lucrez pe acel coltisor… dar ma intrebati cum arata – ca un mic haos ordonat:P – adica pare haos, pentru ca e putin loc, dar lucrurile sunt puse in ordine, sa nu se inteleaga altceva.

Copiisimame: Ce reprezinta pentru tine papusile Amigurumi?

Ruxandra: O revelatie, o poveste crosetata de la primul ochi pana la ultimul. Papusile amigurumi (si jucariile in general, dar mai ales papusile) sunt mereu o provocare. Poti estima si uneori chiar aprecia foarte bine ce urmeaza sa faci, iar alteori poti avea surpriza ca actiunea logica si matematica sa aiba nu tocmai rezultatul asteptat. In ultima instanta inseamna evadarea in creatie si detasare. Are un efect terapeutic, este o joaca serioasa.

Copiisimame: Spune-mi o poveste amuzanta sau interesanta legata de papusile tale Amigurumi.

Ruxandra: Papuselele sunt ele in sine povesti… amuzante si interesante – cel putin pentru mine. Dupa ce am realizat-o pe Haruka in timp record si i-am dat-o surioarei mele, am zis.. ca nu o sa mai repet experienta foarte curand. Dar in momentul in care m-am intors in camera si nu am mai vazut-o, mi s-a facut asa un dor, incat mi-am facut cat am putut de repede o Haru si mie…  hehe.

Copiisimame: Ce crezi ca aduce nou Copilarim in cadrul blogosferei handmade?

Ruxandra: In blogosfera handmade…. stii nici nu m-am gandit la acest lucru. Cred ca viziunea noastra asupra lucrului manual, in general – suntem o particica din intreg, cu amprenta proprie si ne place sa interactionam cu ceilalti, sa provocam si sa fim provocate, sa ne jucam cand cream, dar un joc serios…

Copiisimame: Participi la evenimente de profil? Este profitabil sa-ti vinzi produsele la astfel de evenimente?

Ruxandra: Daca prin evenimente de profil te gandesti la targuri si expozitii cu vanzare, nu – nu am participat pana acum.. Am fost unul dintre organizatorii unui targ online caritabil, targ organizat cu ocazia sarbatorilor de iarna pe si de Scrapper in Romania – si spre marea noastra bucurie am avut si doua vanzari, eu si cu o colega, banii fiind donati pentru o fetita draguta care are mare nevoie de ei. Acum organizam in cadrul proiectului nostru mai micut si verde pe care il realizam impreuna cu Ramona si Oana (Provocari Verzi) expozitii lunare caritabile – speram sa si ajutam in acest fel, atat cat putem.

Copiisimame: Cui se adreseaza Copilarim?

Ruxandra:  Tuturor! Cu mic cu mare, cu animalutele dragi de companie – cel putin noi asta ne dorim, sa fie un loc in care cei care ajung si poposesc sa se simta bine, sa redevina copii, sau mai bine zis sa redescopere copilul din ei si sa il lase sa zburde liber… sa revada, sau sa descopere un desen animat/anime/poveste/carte/film… sau sa incerce o reteta pe care si noi la randul nostru am incercat-o… Sa se joace un joc, sa deseneze… sa gaseasa un raspuns la o intrebare sau inspiratie (si ne-am bucura daca se intampla acest lucru sa aflam si noi.. pentru ca incercam sa incurajam si promovam respectarea dreptului de autor).

Stii, nu ne-am propus sa avem un target, sa avem „fani” si asa mai departe. Dar ne bucuram foarte tare sa avem prieteni care ne viziteaza si care revin si alaturi de care insufletim acest proiect drag noua.

Copiisimame: Spune-mi, te rog, cate ceva despre papusile Amigurumi si despre accesoriile tale handmade.

Ruxandra: Imi sunt dragi – toate si mi-e foarte greu sa ma despart de ele si de obicei atunci cand lucrez ceva pentru a-l oferi cadou imi fac si mie un exemplar micut – bineinteles cand am material si timp… probabil si pentru ca pun mult suflet cand le fac. In acelasi timp sunt extrem de fericita atunci cand o creatie este admirata si pentru ca imi place sa ma joc si sa ofer prilej de bucurie organizez din cand in cand cate un concurs tematic unde premiile sunt bineinteles realizate de noi.

Atat papusile, cat si accesoriile sunt creatii proprii – sunt povesti transpuse in realitate. Imi place sa incerc si modele existente si in acest caz precizez sursa de inspiratie, modelul.

Copiisimame: Cateva sfaturi pentru cei care doresc sa porneasca pe acest drum?

Ruxandra: Pe drumul creativitatii? Sa isi asculte inima, sa viseze, sa creeze liber si cu suflet. Sa incerce bineinteles si diverse tehnici si modele deja realizate daca vor, dar oricum ar fi sa faca acest lucru cu drag, de placere.

Copiisimame: Multumesc Ruxandra!

Ruxandra: Si eu va multumesc frumos pentru invitatie si interviu – mi-a facut o deosebita placere!

Pe Ruxandra Tetiu o puteti contacta lasand un comentariu la articol, fie pe Copilarim.

Interviu realizat de Maria Matei pentru Copiisimame.

17 gânduri despre “Despre handmade si papusile Amigurumi cu Ruxandra Tetiu

  1. Draga noastra Rux… atatea minunatii realizezi incat nu stii ce sa admiri mai intai. Se vede ca esti un om plin de sensibilitate dar in acelasi timp puternic. Iti multumim din suflet ca ne daruiesti prin ceea ce creezi o farama de fericire si ne faci sa ne reantoarcem cu gandul fie si doar pentru o clipa la copilarie! Sincere felicitari! Cu stima si admiratie, Laura Olar! 🙂

    1. Vai Laura…. m-ai lasat fara cuvinte:). Iti multumesc – mai ales ca stiu ce om frumos si deosebit esti:)!

  2. Fiecare creator de handmade sau lucru manual (fiindca si eu indragesc aceasta denumire) se poate regasi, chiar si putin, in declaratiile tale. Handmade-ul insemna creativ si frumos, deci toti iubim acelasi lucru.
    toate creatiile tale sunt minunate, dar de cand am descoperit papusile tael, de-a dreptul m-am indragostit. 🙂
    A! Despre tine pot sa strig tare ca esti o prietena adevarata, un om cu suflet mare, bun si cinstit si te iubesc pentru acest lucru.

  3. Uite asa mai aflam lucruri noi despre Rux, cea plina de inspiratie.
    Venim sa dam o mana de ajutor la amenajarea coltisorului de creatie ca sa ne poti incanta cu lucrurile, papusile si desenele tale.
    bIti doresc sa fii la fel de cunoscuta ca Haruka, cu inima buna a a Lydiei si voiasa ca SandyBell.

  4. Uite asa mai aflam lucruri noi despre Rux. Mereu plina de inspiratie, creativa si…harnica. Trebuie sa venim sa dam o mana de ajutor sa amenajezi coltisorul de lucru, ca sa ne incanti cu lucrarile, papusile si povestile tale.
    Iti doresc sa fii la fel de cunoscuta ca Haruka, cu inima buna ca Lydia si voioasa ca SandyBell

  5. Maria si Vavaly va multumesc mult pentru tot – mi-a fost foarte drag sa vorbesc cu voi si am ramas fara cuvinte .. pentru ca sunt coplesita de atata bucurie !

      1. Ma bucur mult ca iti plac – si eu le ador! Poate o voi face candva si pe candy candy:D! Timp sa fie! 🙂

  6. Ce frumos! Mi-ar place sa stiu sa crosetez ,dar la asa ceva,am „doua maini stangi”.
    Insa trebuie sa marturisesc,eu ma bucur de un ingeras primit de la Ruxi,care acum e pus pe perete de Karina 😀
    Ruxi,iti doresc sa reusesti sa-ti faci papuselele tale cunoscute la toata lumea ,iar visele tale sa se implineasca.
    Te pupam si imbratisam!

    1. Ma bucur mult ca a ajuns la voi si ca va este drag!! Pentru mine aceasta e cea mai mare bucurie:). Si iti multumesc mult pentru urare Bea, sa fie!
      Va pup si eu cu drag!

  7. Claudia

    Rux, esti minunata! papusile tale sunt superbe.Si eu stiu s acrosetez,insa nu mai am timp…. poate in vacanta de vara…. desi, m-am lasat prada povestilor, personajelor, cartilor in general.

    Imi doresc si eu o papusa crosetata si, daca se poate, un elefantel albastru cu trompa in sus si ochi verzi si urechi roz, precum Tobias.

    Unde iti pot scrie? Sau scrie-mi tu la :claudia_groza@yahoo.com

    Imbratisari si zambete, minuni si optimsim.

    1. Iti multumesc Claudia !:) Se pare ca avem multe in comun, pentru ca si mie imi place foarte mult sa scriu… si undeva intr-un „sertar” se afla cuvinte asternute pe o foaie, care viseaza candva sa prinda forma de carte:).
      Te imbratisez si eu!

Comentariile sunt închise.