Artă populară pentru copii la Poveștile iei

12779239_1205746639454184_7274715896494544811_oNe dorim copii autentici, informați, cu abilități și competențe care să le dăruiască adaptabilitate și reușită pe întreg parcursul vieții.

Așadar, de unde începem? Când? Cum? Și mai ales Unde?

Despre educația timpurie s-a scris mult, dar de unde știm cât din această educație este viabilă, pertinentă, folositoare, dar mai ales cum știm dacă ceea ce oferim copilului și încadrăm în sensul cel mai larg al educației timpurii respectă unicitatea copilului? Am repetat de nenumărate ori, în cadrul atelierelor creative organizate din ultimii ani, că educația începută de timpuriu înseamnă în primul rând joacă. Descoperirea prin joacă a lumii înconjurătoare (și a oricărui domeniu potrivit vârstei copilului) reprezintă cel mai potrivit mod de a apropia copilul de cunoaștere.

Când? Când e cel mai potrivit moment pentru joacă și deci pentru cunoaștere? Acum!

Cum? Cum ar trebui să fie joaca cu cel mic pentru ca aceasta să fie viabilă, consistentă, educativă? Prima și cea mai esențială regulă în joaca cu cel mic este să fii prezent! Joaca înseamnă a te conecta cu copilul, a-i oferi încurajare, sprijin, încredere, oportunitatea să se dezvolte, să exploreze, să exerseze, să experimenteze. Joaca înseamnă reciprocitate. Pentru copil joaca are întotdeauna valoare de experiență, indiferent unde o va încadra adultul: recreere, relaxate, timp petrecut împreună etc.

Ceea ce vă propun însă la Poveștile iei este o altfel de joacă; o joacă plină de veselie, de bucuria de a descoperi și crea, de motivație și energie pentru a învăța. Copiii simt bucuria de a împărtăși, dăruirea și autenticitatea adultului așa cum simt aerul fără să îl vadă ori așa cum simt mirosul Primăverii deși sunt încă, poate, abia la al treilea anotimp.

Unde? Chiar aici sub ochii voștri vom crea împreună cu cei mici un ținut de basm cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, cu sătucuri locuite de Sâmziene și Harapi Albi și cetăți cu livezi roditoare păzite de un veșnic Prâslea-cel-voinic.

De ce să îl aduceți pe copilul dumneavoastră pe tărâmul Poveștilor iei? Pentru că împreună vom lipi cuptorul, vom repara fântâna, vom curăța pomii de omizi și vom hrăni lighioanele pădurii precum copila cea bună a moșneagului din basmele culese de Petre Ispirescu sau altfel spus ne vom juca, vom crea, vom cunoaște, vom învăța și vom experimenta elemente din obiceiurile românești de acum și din vremuri de demult, dar mai ales vom descoperi și aprofunda, până a le recunoaște ca fiind autentice sau nu, semnele și simbolurile din tradițiile românești, așa cum întărește un proverb: Omul învățat, înțelept va fi!

Așadar, vă invit la atelierele pentru copii Poveștile iei unde o să descoperiți misterele personajelor de basm, pildele ascunse în povestirile românești, dar mai ales copilul dumneavoastră va învăța să deosebească autenticul de kitsch într-o lume în care a face este o joacă, iar a crea este artă.

Maria Valentina Sava

Consilier pentru dezvoltare personală

 Pentru detalii și înscrieri la atelierele de artă populară pentru copii și petrecerile EtnoArt, vă rog să accesați: Poveștile iei