Ateliere reCreative

 

10403213_1451018181868487_5024789999175144368_n

10 Motive pentru a inscrie copiii la activitatile reCreative

Activitatile creative, sau lucrul manual, pot fi de un real ajutor in dezvoltarea copilului. Daca tipurile de activitati sunt selectate cu grija, vor oferi copilului recompense importante si de durata. Iata 10 motive pentru care e important ca sa oferiti copiilor activitati creative.

Creativitatea

Majoritatea oamenilor numesc creativitatea ca prima caracteristica de personalitate pe care o dezvolta lucrul manual. Si au dreptate!

Toata lumea are indemanare naturala si talente. Prin activitati creative le putem imbunatatim radical … chiar si daca avem doar foarte putin talent sau indemanare.

Creativitatea ofera posibilitatea copilului de a incerca beneficiile unor idei, posibilitati si alternative noi poate chiar pentru o viitoare cariera. Copiii invata sa faca lucrurile si altfel, incepand deja sa gandeasca “out of the box”.

Perseverenta

Perseverenta este cel mai des numita ca fiind singura calitate de baza necesara pentru orice om de afaceri, sportiv si profesionist de succes. De fapt, cele mai multe din descoperirile marete se datoreaza doar perseverentei.

Activitatile creative, sau lucrul manual, imbunatatesc perseverenta.

Copiii invata sa incerce mereu pana cand reusesc sa duca la bun sfarsit un proiect. Chiar daca ceva merge rau … pur si simplu incearca din nou, folosind alte metode si mijloace.

Concentrarea

Similara cu perseverenta, concentrarea este a doua caracteristica importanta pentru ca un individ sa aiba succes in viata.

Participarea regulata la activitati creative vor invata copilul sa se concentreze pe proiectul sau, luand pasii pe rand si ignorand alte distractii. Pe scurt, va ajuta copilul cu siguranta sa isi dezvolte capacitatea de concentrare.

Gratificarea intarziata

Gratificarea intarziata este o caracteristica exceptional de importanta pentru a putea atinge teluri importante pe termen lung, mai ales in cariera ce ii sta inainte.

Multe studii arata ca lipsa acestei caracteristici continua si in viata adulta. Oamenii se concentreaza doar pe rezultate immediate, facand astfel foarte greu atingerea telulilor importante pe termen lung.

Fara acesta caracteristica, copiii vor dori totdeauna rezultate acum! Acest lucru poate influenta chiar si cariera aleasa de copilul dumneavoastra.

Interactiunea sociala

Activitatile creative imbunatatesc interactiunea sociala cand se lucreaza in grupuri mici. Se imbunatateste comunicarea intre prieteni si chiar intre copii ce nu se cunosc inainte.

Terminarea proiectului 

Toate proiectele de lucru manual ajuta copiii sa dezvolte un sentiment de satisfactie la terminarea unui proiect. Aceasta abilitate este importanta pentru performanta scolara, dar vor fi recompense si in viata adulta.

Impreuna cu perseverenta, ajuta copiii sa nu renunte inainte de a termina un proiect si sa nu se lase distrasi de alte lucruri interesante.

Planificare

Multi experti ne spun ca planificarea atenta este cheia succesului.

Activitatile creative invata copiii:

sa urmeze instructiuni sau un plan de lucru,

sa faca lucrurile sistematic si logic

sa isi formeze idei si ganduri noi despre ceea ce lucreaza.

Exprimarea emotiilor

Experienta ne invata ca lucrurile nu ies intotdeauna cum le planificam noi. Multora dintre noi ne e greu sa ne exprimam frustrarea. Dar aici e partea interesanta: activitatile creative vor invata copiii despre exprimarea emotiilor. Ei invata sa se descurce cu frustrarea si sa incerce din nou pana cand reusesc.

Impartasirea ideilor

Multi adulti au idei marete si solutii la multe probleme. Dar, de frica criticismului celorlalti majoritatea nu prea fac nimic cu ideile lor.

Acest lucru e trist si posibil de evitat cu usurinta.

Parintii isi pot echipa copiii pentru a rezolva aceasta problema eficient. O mare calitate a activitatilor creative in grupuri mici este dezvoltarea capacitatii de a impartasi ideile personale si a le discuta pentru a primi feedback, critici sau comentarii. Aici invatam si cum sa raspundem acestora. O calitate vitala, dar de multe ori lipsita din viata adultilor care nu isi pun in aplicare ideile.

Imaginea de sine

Activitatile creative imbunatatesc mult imaginea de sine a copilului. Stima de sine si imaginea despre sine a copilului  se construiesc in conformitate cu modul de reactii pe care cei din jur le au in raport cu el ca persoana, cu ceea ce face el.

Un material tradus si adaptat dupa: 10 Compelling Reasons To Use Arts And Craft For Kids