Leapșa printre cărți


copiisimame

Când faci o pauză de la citit, foloseşti un semn de carte sau îndoi un colţ al paginii?

De obicei am câte un semn de carte în fiecare volum, iar dacă nu am, atunci îmi fac un semn de carte temporar din orice am la îndemână: un colț de pagină rupt dintr-o agendă, o frunză, un creion, o floare, o brățară. Nu îndoi niciodată colțurile paginilor și admir oamenii care fac colecții de semne de carte.

Ai primit în ultimul timp o carte? Dacă da, care a fost aceasta?

Da, am primit un dar-fără-nici-o-ocazie de la cea mai bună prietenă, Inițiere în channelling – Vitaliano Bilotta.

initiere in channelling

Citeşti în baie?

Nu, chiar nu!

Te-ai gândit vreodată să scrii o carte? Dacă da, despre ce?

Da, m-am gândit și gândul s-a transformat în realitate. Cartea 100 de idei creative pentru dezvoltarea emotionala a copilului (Braila, Editura Proilavia, 2015) face parte din publicațiile editate de o bibliotecă publică și se adresează educatorilor, învățătorilor, ludotecarilor, coordonatorilor de ateliere de creatie și recreatie și parintilor, însa adevarații beneficiari sunt copiii preșcolari si școlari.

100 de idei creative pentru dezvoltarea emotionala a copilului

Volumul propune un mix de metode creative, descrise pe etape de lucru și însoțite de fotografii, puse la dispoziția cititorului pentru a lucra cu copiii și pentru a stimula, a educa intenția și disponibilitatea copiilor pentru „a face”.  Aceasta disponibilitate de „a face” se naște, ca și emoțiile, din experiențele din copilărie. Volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila.

Care este cartea ta preferată?

Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, Andrew Solomon

Îţi place să reciteşti unele cărţi?

Nu. Cum o carte o citesc având o anumită stare și citind-o îmi oferă anumite trăiri… prefer să păstrez în memoria sufletului unicitatea acelor momente și emoții.

Ce părere ai despre o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciezi şi ce le-ai spune?
Munca într-o bibliotecă îmi oferă acest prilej, însă am fost emoționată cu adevărat și cucerită de delicatețea și sensibilitatea Cameliei Cavadia pe care am întâlnit-o anul trecut la Târgul internațional De Carte Gaudeamus.
camelia cavadia

Îţi place să vorbeşti despre ceea ce citeşti şi cu cine?
Da, e esențial și benefic să vorbești despre ceea ce citești și e minunat să împărtășești și să descoperi afinități comune, proiecții personale împărtășite sau viziuni diferite asupra unui subiect sau personaj. Poți vorbi despre orice când vorbești despre o carte: de la copertă la emoții, de la firul poveștii și până la așteptările personale privind finalul cărții. Vavaly și Lavinia îmi sunt cele mai aproape în acestă privință.
Care sunt lucrurile care te determina să alegi o carte anume?
De obicei cărțile mă aleg pe mine! 🙂 De cele mai multe dintre cărți aflu din mediul online, urmărind postările agentului literar Marilena Iovu, traducătoare a numeroase cărți inclusiv cărți pentru copii, urmărind articolele Laurei Câlțea, dar și recenziilor de cărți de pe blogurile prietene.
Care crezi că este o „lectură obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie să o citească?
Nu cred în cuvinte precum TREBUIE, în general, și OBLIGATORIU, în special. Cred în LECTURĂ și în beneficiile acesteia, iar asta se reflectă inclusiv în modul în care copilul meu începe să aleagă ce să citească în afara lecturilor recomandate la școală. Mi s-a întâmplat să nu rezonez cu o anume carte și să o las în așteptare…
Care este locul tău preferat pentru lectură?
Colțul meu preferat pentru lectură se află chiar sub fereastra acoperită cu storuri bleu, semitransparente, în camera cea mai luminoasă a casei. Am la îndemână cărțile, uneori ceaiul de anason sau cafeaua amară și toate împreună transformă acest colț al camerei într-un loc preferat, comod și în care ador să mă relaxez citind.
coltul de lectura

Când citeşti, asculţi muzică sau preferi liniştea?
Îmi place să citesc în parc, atunci când Matei se joacă cu prietenii lui ori cu ceilalți copii veniți la joacă. Uneori îmi e de ajuns „muzica” din jur: râsetele și strigătele copiilor, ciripitul păsărilor; toate sună pentru mine ca o muzică. Liniștea o prefer și o am acasă, iar cititul în tihnă mă reconfortează enorm.
Ai citit cărţi în format electronic?
Da, citesc mult și ori de câte ori am momente libere ori simt nevoia să mă deconectez, citesc astfel de cărți direct de pe telefon ori iPad. Practic am paginile deschise și mereu la îndemână. Deși se dicută mult în mediul online despre dependența de tehnologie, cred că pot ca părinte să fiu exemplu pentru copilul meu despre cum poți uza de plusurile pe care tehnologia le oferă. La acest moment am deschise și lecturez Arta conversației – Ileana Vulpescu și  Scânteia. Povestea unei mame care a crescut un geniu – Kristine Barnett.

Citeşti numai cărţi cumpărate sau şi cărţi împrumutate?
Cumpărate, împrumutate de la biblotecă și nu numai. Multe cărți le primesc în dar pentru că familia mea și  prietenele știu că ador să citesc și că e acesta este felul meu de a mă relaxa, astfel ca unele dintre cărțile citite au și o valoare sentimentală.
Fă un top 5 al celor mai bune cărţi/serii pe care le-ai citit vreodată:
demonul-amiezii-o-anatomie-a-depresiei_1_fullsize
Demonul amiezii. O anatomie a depresiei,  Andrew Solomon
eleganta-ariciului_1_fullsize
Eleganța ariciului, Muriel Barbery
viitorul-incepe-luni_1_fullsize
Viitorul începe luni, Ioana Pârvulescu
noaptea-cand-cineva-a-murit-pentru-tine_1_fullsize
Noaptea când cineva a murit pentru tine, Bogdan Suceava
solutia-schopenhauer_1_fullsize
Soluția Schopenhauer, Irvin D. Yalom
Postarea aceasta este prima dintr-o provocare #30daysofblogging la care m-am coalizat cu Lavinia (care a preluat leapșa de la Antoaneta Smaranda  ) și care are ca scop reluarea unui obicei pierdut temporar printre grijile lumești; obiceiul de a scrie despre lucrurile frumoase pe care le observ, zi de zi, în jurul meu.
P.S. Nu uitați că mâine începe Salonul Internațional de Carte Bookfest, un eveniment anual, unul dintre cele mai importante evenimente din spațiul cultural autohton care își asumă misiunea de a promova lectura și produsele editoriale de calitate, oferind un mediu deschis de manifestare a diversității valorilor românești și internaționale. În fiecare an, Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cea mai importantă confederație patronală din mediul editorial românesc.
Bookfest 2017
Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul standului Suediei va fi gratuit, programul de vizitare fiind următorul:
  • miercuri, 24 mai: 10:00 – 20:00
  • joi, 25 mai: 10:00 – 20:00
  • vineri, 26 mai: 10:00 – 21:00
  • sâmbătă, 27 mai: 10:00 – 21:00
  • duminică, 28 mai: 10:00 – 20:00
Mai multe detalii găsiți aici.

Maria
Reclame