Cum sa pui in scenă o poveste – Curs de dezvoltare personală pentru copii prin teatru


Copiii de la Atelierul Cărăbus pun in scenă, indrumați de actrița Ioana Zărnescu,
o poveste scrisă de autoare de cărți pentru copii Claudia Groza

POVESTEA PLANTELOR VERZI
de Claudia Groza
De câteva zile bune, primăvara pusese stăpânire pe oraș. Soarele era prezent pe cerul senin cât ținea ziua. Păsările călătoare s-au întors din țările calde și lucrau de zor la cuiburi.
 – Dragi copii, mâine să aduceți stofă, pânză, mărgele și nasturi pentru a realiza ouă ornamentale pentru coșulețele de Paști! spuse educatoarea.
Stela a alergat fericită spre casă, cu gândul să caute materialele despre care le vorbise educatoarea.
– Scumpa mea, să nu te sperii! Sunt acasă! șopti cu voce răgușită, mama fetiței.
– Ce ai pățit mama?
– Am răcit foarte rău. M-am lăsat păcălită de vremea aceasta frumoasă. Te rog mult să te duci la farmacie, să îmi cumperi antibiotice.
– Da, mama! Mă duc!
Stela a primit banii și a plecat la farmacie.
Farmacista a fost foarte amabilă și i-a explicat cum se iau medicamentele, scriindu-i și pe cutie.
– Vă mulțumesc din suflet! O primăvarăminunată vă doresc! rosti Stela.
Când a ieșit din farmacie, un băiețel cu skateboard nu a zărit-o pe Stela și a lovit-o. Cutia cu medicamente și restul în monede au țâșnit din mâna fetei, au zburat prin aer și au căzut într-un canal.
Stela a rămas cu privirea pierdută. S-a așezat în genunchi, încercând să scoată cutia cu antibiotice. Cu lacrimile curgându-i pe obraz, micuța șoptea: Ce mă fac acum? Mama este foarte răcită! Nu mai am niciun ban!
– Mama, uite o fetiță care plânge! A pățit ceva. Sămergem să vedem ce i s-a întâmplat! spuse Călin.
– Bună! Ce ai pățit??
Copila le-a explicat printre lacrimi pățania.
– Draga mea, liniștește-te! Am răcit și eu, iar acum am luat de la piațămuguri de brad și facem un sirop care o va însănătoși degrabă pe mama ta. Nimic nu este întîmplător. Îți dau bani să te duci cu fiul meu la plafar să îi cumperi și un sirop de pătlagină. Vă aștept aici! murmură mama lui Călin.
Copiii s-au îndreptat spre plafar.
– Să nu îți fie teamă! Mugurii de brad și pătlagina fac miracole. Știi cănatura este o sursă de energie pentru oameni.
– Da, ai dreptate! Chiar mă bucur că a sosit primăvara. Promit că voi merge să culeg plante medicinale anul acesta, rosti Stela, suspinând ușor.
Bucuroși că au găsit ce aveau nevoie, s-au întors la mama lui Călin.
– Vă mulțumesc mult pentru ajutorul oferit! Merg să îi fac mamei un ceai și să îi dau sirop de pătlagină.
– Îi aducem și siropul din muguri de brad, imediat ce s-a făcut, dacă ne lași o adresă! Sănătate multă mamei! exclamă Călin
Acasă, Stela i-a povestit mamei sale pățania și i-a cerut să o ierte că nu a fost atentă.
– Se putea întâmpla oricui! Nu ai de ce să fii tristă. Important este că ai fost ajutată de oameni buni și sfătuităcorect. Uitasem că natura ne oferăleacuri sigure și gustoase care ne redau energia și sănătatea. Vom face o cură cu semințe și fructe pentru a oferi organismului vitamine.
Când Stela ducea la bucătărie cana goală din care mama servise ceaiul, Călin a sunat la ușă. Speriându-se a scăpat cana care s-a transformat în zeci de cioburi.
– Am adus siropul de muguri de brad! Însănătoșire grabnică mamei tale. Dar… sângerezi! Ce ai pățit?
– Off.. nu am sesizat că m-am rănit. Am spart o cană! În momentul când am auzit soneria m-am speriat. Nu este grav, fii liniștit! Mulțumesc mult! 
– Stela, mă gândeam ca în primăvară să plantăm câțiva arbuști ale căror fructe sunt folositoare pentru sănătatea oamenilor! Ce spui? Iar acum, pentru că nu pot pleca știind că ești rănită, am să te bandajez cu tinctură de mușețel. Am  din întâmplare la mine.
– Este o idee minunată și te susțin! Da, acum te rog să îmi dezinfectezi rana, murmură Stela care a  simțit o ușoarăusturime.
Paștele se apropia cu pași repezi. La grădiniță, copiii au colaborat extraordinar, au făcut schimb de materiale, mărgele, nasturi și au realizat ouăoriginale pentru decorul mesei de Paști. Educatoarea era mulțumită și deosebit de încântată de obiectele reușite făcute de copii.
– Mamele voastre vor fi mândre de voi! Sunteți minunați, harnici și foarte talentați! Să vă prețuiți mamele, întotdeauna! exclamă emoționatăeducatoarea.
Primăvara este un simbol al trezirii la viață din înghețul din timpul iernii. Ziua se mărește și razele soarelui mângâie gingaș mugurii adormiți, transformându-i în frunze. Natura renaște… dragostea plutește în aer și este reprezentată în sfinta sărbătoare a Paștelui… ocazie de a deveni mai buni…
Stela a arătat educatoarei bannerul pe care scria: PAȘTE FERICIT ALĂTURI DE CEI DRAGI!
Mama Stelei s-a însănătoșit și a realizat că plantele au fost utilizate de pe vremea străbunicilor în vindecarea bolilor și dezinfectarea rănilor. „Îmi voi susține copiii în proiectul lor de a planta arbori și arbuști folosiți în farmacia verde!
Vă așteptăm pe blogul poveștilor:

* Toate drepturile asupra textului povestii  „Povestea Plantelor Verzi” aparțin autoarei Claudia Groza.

Mulțumim actriței Ioana Zărnescu si autoarei Claudia Groza! 🙂
Cu drag, Maria 
Anunțuri