Jocuri si povesti cu animale sălbatice – Sudoku


Pentru ca tema săptămânii ne imbia la a lucra si citi despre animale, m-am gandit sa le ofer copiilor bucuria de a-si crea propriul joc Sudoku cu animale salbatice. Si nu orice fel de animale, ci unele viu colorate, amuzante, confecționate din hârtie eva.
Cum confectionam un joc Sudoku (adaptat pentru copii):
Materiale necesare: carton color format A4, foarfece, rigla, creion, 4 fasii de hartie colorata, adeziv (aracet scolar sau lipici), carioca. 9 animale salbatice din hârtie eva ordonate specie (leu, elefant, girafa etc.)
Cum procedam: din cartonul color format A4 decupam un patrat mare. Impartim patratul in 3 – pe lungime si pe latime – si trasam in creion formand linii si coloane. Vom obine astfel un careu cu 9 casute. Aceasta va fii careul de joc. Elevii Clasei I B a Scolii Gimnaziale „Vlaicu Vodă” au decorat, fiecare in parte, propriul careu de joc utilizand flori si fluturi – elemente decorative realizate din hârtie color cu ajutorul perforatoarelor deco. Jetoanele sau Pionii de joc au fost reprezentati de animale salbatice confecționate din hârtie eva. 
Pentru a intelege mai bine REGULILE SUDOKU mentionez ca un careu Sodoku  in varianta propusa in acest material, special pentru copii, este impartit in 9 patrate (casute). Pentru a rezolva un careu Sudoku trebuie completate toate casutele cu scoici colorate in toate cele 3 specii (feluri) de animale astfel incat culorile sa nu se repete pe rand sau pe coloana. 
Daca este necesar puteti mentiona/arata copilului ca randul este „sirul culcat”, iar coloana este „sirul in picioare”.
Etapa nr.1 Pentru a rezolva careul Sudoku asezati mai intai animalele salbatice in prima linie astfel incat speciile sa nu se repete. 
Etapa nr. 2 Completam a doua linie, apoi a treia avand grija ca fiecare specie sa apara o singura data.
Etapa nr. 3 Completam din nou  animale salbatice pe linii, dar incercam ca fiecare specie sa fie, pe rand, prima, a doua, a treia. 
Etapa nr. 4 Completam in acelasi mod si pe verticala.
Etapa nr. 5 Asezamanimalele in careu (in casute)  astfel incat pe fiecare linie si pe fiecare coloana sa apara cate un animal diferit(ex.: leu, girafa, elefant). Desi aceasta etapa pare inutila, intrucat o aranjare corecta pe verticala implica, de la sine, si o aranjare corecta pe verticala, totusi este necesara pentru cand vom trece la careuri mai complicate (marim numarul de casute si elemente ale fiecarei multimi). 
De exemplu, odata ca ati inteles si insusit regulile careului Sudoku cu 3×3 casute puteti opta pentru un careu cu 4×4 casute. Aceasta implica sa aveti: patru lei, patru girafe, patru elefanti si patru tigrii. 
Etapa nr. 6 Ce culoare lipseste? Completeaza liniile ramase dupa regula deja cunoscuta. In aceasta etapa puteti incerca sa gasiti mai multe variante de raspuns.
Etapa nr 7. Rezolvarea propriu-zisa a careului Sudoku: Plasati in careu cateva animale (care sa poata genera o singura solutie) si rugati copilul/partenerul de joc sa completeze casutele dupa regulile insusite.
Pentru a avea jocul la indemana, si bine pastrat, va recomand sa depozitati animaluțele din hartie eva  intr-o cutie (poate fi si o cutie de pantofi sau un ambalaj al unui produs cosmetic), iar in interiorul capacului acesteia desenati careul Sudoku. Veti avea mereu la indemana si usor de transportat un joc pe care il puteti juca singur sau cu un coechipier. 
Copiii s-au incantat cu povestile lecturate Diana – Veronica Bibicu in timpul realizarii jocului Sudoku iar mai apoi au inceput sa aplice strategii, doi cate doi, pe câte un careu de joc confectionat chiar de manuțele lor indemanatice. 

Multumim, de asemenea, intregului colectiv al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, in special D-nei bibliotecar Mihaela Stanciu si D-nei bibliotecar Carmen Răileanu pentru sustinere, implicare, increderea acordată in realizarea acestui proiect pentru incurajarea lecturii si dezvoltarea creativitatii  copiilor brăileni.

Atelierul Sudoku  imbina lectura de povesti populare românesti si crearea de jocuri clasice pentru copii si se alătură seriei de ateliere de lectură si creație a Proiectului educațional „Carte românească pentru copii” desfasurat – in perioada 1 octombrie – 15 decembrie 2013 – sub deviza „Citeste si creează!”
Cu drag, va indemn la joaca si lectura,
Maria
Reclame