Nocturna Bibliotecilor 2013 – Noapte românească la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila


Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” din municipiul Braila  si-a deschis porţile în noaptea de sâmbătă, 28 septembrie 2013, între orele 19.00 – 24.00, pentru o serie de evenimente culturale şi artistice. Nocturna bibliotecilor, organizată la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a fost frumoasă reusită si o minunată mobilizare nocturnă a bibliotecilor din România.
Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati”, ANBPR – Filiala Brăila, Cercetaşii României – Centrul Local Brăila, Şcoala populara de arte „Vespasian Lungu”, Centrul de creaţie Brăila, Atelierul de creaţie şi Ludotecă „Cărăbuş”, Organizaţia pentru copii si tineri cu nevoi speciale „TREBUIE!”, Asociaţia „Pro Homini”, Liceul de artă „Haricleea Darclee” şi Asociaţia „Artevent” au fost alături pentru a oferi copiilor, părinților si tuturor iubitorilor de carte si de tot ceea ce este frumos si românesc o Noapte românească la Bibliotecă”.
Programul a oferit posibilitatea de acces la informaţii şi înscrieri (gratuite) pentru intreaga familie, dar si posibilitatea de a viziona si participa activ la expoziţii, spectacole, concursuri şi ateliere. 
Copiii, dar si cei mai mari au particpat la acest eveniment purtând straie sau accesorii românesti: ii, trăistuţe, ilice, bundițe, năframe descoperind câtă dragoste pentru tot ce e românesc există in fiecare familie, dar si că portul popular este prezent in viața tinerelor familii brăilene. 
Toti cei prezenți, atât copiii cât si părinții, au fost invitați să particpe la atelierele creative cu specific românesc: construcţie de machete de căsuţe româneşti, dansuri şi cântece populare, gastronomie populară (murături, zacuşti şi sarmale), cusături populare, olărit cu ajutorul roţii olarului, lecţii de ţesut la război, confecţionat decoraţiuni populare, pictură populară şi multe alte suprize. Cartea nu a fost uitată, cele mai reuşite lucrări de artă românească au fost expuse alături de obiecte populare, un studio foto ad-hoc i-a aşteptat Ilenele Cosânzenele şi Făt-Frumoşii, iar in Mediateca au fost prezentate filme româneşti. 
Atelierul de Creație si Ludoteca „Cărăbus” a fost bucuros să isi revadă micuții prieteni de la Clubul de Vacanta, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” in vara ce tocmai s-a incheiat. Impreună cu micii prieteni, dar si cu prieteni noi, participanți la aceasta frumoasa Nocturna a Bibliotecilor 2013, am realizat in Ludoteca pictura cu motive traditionale romanesti pe farfurii. Activitatea propusă i-a incântat pe cei mici, dovadă fiind faptul că cei mici s-au reintors in atelierul de pictură populară pentru a picta, iar si iar, până ce si ultima farfurie a fost pictată cu modele românesti. 
Dacă la pictura cu motive tradiționale românesti copiii au făcut echipă, doar uneori, cu părinții ori prietenii, la cea de a doua activitate a atelierului – impletirea de podoabe din fire textile si mărgele – copiii au preferat alături ajutoare de nadejde, astfel ca echipele-familii si-au unit eforturile, cu bucurie si răbdare, pentru realizarea podoabelor romănesti. 
Multumesc colectivului Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, colaboratorilor, părinților si nu in ultimul rând copiilor pentru bucuria, veselia si frumusețea pur românească cu care am simțit ca suntem inconjurați, pe tot parcursul acestui program, in fiecare clipă petrecută in această Noapte românească la Bibliotecă!

 

Cu drag, 
Maria
Reclame

2 gânduri despre „Nocturna Bibliotecilor 2013 – Noapte românească la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila

  1. ma bucur sa iti vad acest articol pozitiv, iar opzele sunt niste bijuterii, nu iti pot explica cita dragoste si bucurii imi ofera aceste poze…

    Milioane de felicitari pentru tot ce ai facut si o sa mai faci!
    Pupici scumpi voua copii frumosi!!!
    xxx

Comentariile sunt închise