Educația pentru Patrimoniu – Atelier de Crafting "Documente vechi"


Preşcolarii şi elevii din clasele primare au participat joi, 15 august, la un atelier de crafting „Documente vechi”. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Educaţia pentru patrimoniu” şi a fost coordonată de dl. Viorel Stoian, muzeograf la Muzeul Brăilei, şi Maria Valentina Blănaru, coordonator atelier creaţie. 
La inceputul atelierului, copiii s-au familiarizat cu perioada secolelor XII – XIV, prin prezentarea contextului istoric sub forma unei povestiri – „Brăila veche, un mic sat de pescari”. 

Muzeograful dl. Viorel Stoian a povestit copiilor scolari si prescolari despre  Brăila veche, aducând lămuriri si răspunsuri copiilor curiosi să afle nenumărate detalii despre Brăila vremurilor trecute.
Copiii au fost curiosi să afle, cu ocazia acestui atelier organizat de Zilele Brăilei, printr-un parteneriat cu Muzeul Brăilei, despre câți ani sărbătoreste Brăila, despre cum arăta relieful, flora si fauna Brăilei de demult, despre cum arătau locuințele si din ce erau acestea realizate, despre indeletnicirile oamenilor acelor vremuri, despre obiectele casnice si despre vremurile de război si armele din acele timpuri. 
Toate intrebarile celor mici au căpătat, rand pe rand, răspunsuri argumentate cu cunostiințe despre izvoare istorice, imbracate – sub forma unor mici povestiri – in aura lectiilor de istorie. 
Copiii au fost incântați să descopere atât de multe informații noi, să primească răspunsuri la intrebările lor despre orasul in care locuiesc, dar mai ales au avut posibilitatea – cu ocazia acestei lecturi – sa perceapă mai usor realitățile vremurilor de altădată, formulându-si, mai apoi, păreri si concepte personale despre istoria Brăilei.


Copiii participanți au creat, in cea de a doua jumătate a timpului acordat acestui atelier, copii ale documentului emis de Vladislav I la 20 ianuarie 1368prima atestare documentară a oraşului Brăila, şi au realizat un passe-partout cu portretul voievodului. 
Materialele necesare acestui atelier de crafting au fost următoarele:
Pentru crearea copiilor documentului: hârtie de crafting (de culoare maro), hârtie color, tempera aurie, pensoane, adeziv (aracet scolar), creion, riglă, foarfece, perforatoare deco, plastilină rosie si fire de ață de bumbac, de culoare rosie.
Pentru realizarea passe-partout cu portretul voievodului: carton color, imprimate cu portretul voievodului, imprimate cu rezumatul povestirii „Braila veche, un mic sat de pescari”, perforator deco, creion, riglă, creioane colorate cerate tip Crayola, adeziv (aracet scolar) si pensoane pentru aplicarea adezivului.

Cum am procedat:

Pentru crearea de copii ale documentului emis de Vladislav I:
Fiecare copil a primit câte un kit de lucru alcătuit din:
 • o foaie de hârtie de crafting (format A4), arsa in prealabil pe margini (etapa la care cei mici nu au participat din motive de siguranță); 
 • o foaie de hârtie color imprimată cu trasliterarea si traducerea documentului si decorată pe margini cu perforatorul deco, 
 • tempera, 
 • penson, 
 • adeziv (aracet scolar). 


Etapa I: In prima etapă de lucru, copiii au decorat trasliterarea documentului cu tempera aurie pentru a oferi o patină de invechire copiei de realizat. 
Am preferat lucrul cu tempera de culoare aurie in locul pastei antice utilizată de obicei in tehnicile creative de lucru deoarece este o vopsea păstoasă, accesibilă, la indemâna celor mici,  cu ajutorul căreia se pot obține efecte de invechire (chiar si acasă sau in clasele de gradiniță ori scoală). Am aplicat tempera cu pensula (puteți utiliza cu succes si burete sau o cârpă) si am intins până la obținerea transparenței dorite. Surplusul l-am indepărtat cu un servețel. Am lasat creatiile astfel realizate la uscat, timp in care am realizat sigiliile documentelor. Etapa II: In aceasta etapă de lucru, copiii au realizat sigilii din:
 • două cercuri de carton color de mărimi diferite; 
 • plastilină rosie; 
 • fire rosii de bumbac 
Cu putin ajutor, fiecare dintre copii a incercat sa impletească câte trei fire de ață de bumbac pentru realizarea snururilor sigiliilor. Au fost realizate câte două sigilii pentru fiecare prescolar/scolar – unul pentru interiorul copiei documentului si unul pentru exteriorul documentului. 

Am ales sa realizăm căte doua sigilii pentru fiecare copie a documentului din motive pur estetice, dar si spre amuzamentul copiilor si satisfacerea dorintei de a crea a celor mici. In plus, acestia nu au precupețit nici un efort in a-si exersa indemanarea! 🙂
Mai apoi,copiii au modelat plastilina sub forma unor bile, pe care – prin presare – le-au aplicat pe cercurile din carton color, nu inainte de a petrece snurul rosu intre plastilina si cercul de carton. Am aplicat plastilina pe cartonul rosu prin lipirea cu aracet scolar si presare. Copiii au lasat adezivul sa se usuce si au repetat operatiunea pentru realizarea celui de al doilea sigiliu.Etapa III:
Dupa ce tempera aurie s-a uscat pe deplin (nu s-a transferat la atingere), copiii au lipit copia transliterării (invechită, in prealabl, cu o patină aurie) pe hârtia de crafting maro. De asemenea, au decorat creația astfel obtinută – prin lipire cu adeziv – cu un mic sigiliu realizat in etapa anterioară. Dupa uscarea completă, au rulat hartia de crafting si au legat-o cu cel de al doilea sigiliu realizat. 
In cursul desfasurării acestor etape de lucru, copiii au deslusit, indrumati de muzeograful Viorel Stoian, misterele sigiliilor acelor vremuri, din ce materiale si cum erau realizate, cine răspundea pentru realizarea documentelor si cum circulau acestea. Copiii au gasit un subiect interesant si amuzant in a gasi corespondenti actuali: timbre, stampile, curier etc.Pentru realizarea passe-partout cu portretul voievodului: 
Fiecare copil a primit un kit de creație alcătuit din:
 • carton color, 
 • imprimate cu portretul voievodului, 
 • imprimate cu rezumatul povestirii „Braila veche, un mic sat de pescari”, 
 • perforator deco, 
 • creion, riglă, creioane colorate cerate tip Crayola, 
 • adeziv (aracet scolar) si pensoane pentru aplicarea adezivului.
Etapa I: Scolarii si prescolarii au colorat in creioane cerate portretul voievodului. Copiii au fost indrumati sa utilizeze culori reci, respectand dogmele si cutumele vestimentației din acele veacuri. 
Etapa II: Copiii au trasat cu ajutorul riglei si a creionului repere pentru aplicarea prin tehnica de lucru colaj a imprimatelor cu portretul voievodului Vladislav I si cu rezumatul povestirii. De asemenea, au decorat marginile portretului si ale povestirii cu ajutorul perforatorului deco.
Etapa III: Utilizând ca tehnica de lucru colajul, copiii au lipit portretul (realizat prin tehnica desenului in creioane cerate) pe carton color. Au repetat aceasta etapa si pentru 
 aplicarea pe passe-partout a rezumatului povestirii „Brăila veche, un mic sat de pescari”.
Aceste etape de lucru au fost insotite de istorisiri despre Vladislav I, despre importanța documentul emis de domnia sa  la 20 ianuarie 1368 si despre importanta primei atestari documentare a Brăilei.


Evenimentul a fost organizat de Secţia de Istorie a Muzeului Brăilei la sediul „Cărăbuş” – Atelier de creaţie şi ludotecă din Bulevardul Dorobanţilor nr.7, bl. A7, parter.
Atelier de Crafting –  „Documente vechi”
Multumim d-lui Viorel Stoian, muzeograf al Sectiei de Istorie a Muzeului Brăilei pentru aceasta colaborare minunată si pentru maniera creativă in care copiii din Atelierul Cărăbus au descoperit istoria Brăilei si au sărbătorit, totodată,  Zilele Brăilei!
Cu deosebită stimă, 
Maria Valentina Blănaru,
coordonator Cărăbus – Atelier de Creație si ludotecă
Reclame