Atelier de modelaj si pictura pe plastilina – plastilina de casaMulte dintre activitatile pe care le propun pentru dezvoltarea creativitatii si pe care le desfasor impreuna cu cei mici in Atelierul Carabus au la baza, de cele mai multe ori, materiale simple si la indemana (deseori reciclabile). 
De aceasta data, va propun sa va exersati indemanarea si imaginatia cu o activitate prefearata de cei mici: modelajul plastilinei. Si pentru ca in aceasta vara am lucrat cu plastilina de casa, va dezvalui reteta plastilinei de casa odata cu evenimentul la care am participat voluntar: Clubul de Vacanta al Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila. In randurile de mai jos veti afla detalii ale Atelierului de modelaj – unul dintre atelierele desfasurate in perioada celor sase saptamani de voluntariat la Biblioteca Judeteana.

Atelier de Modelaj – tehnică de lucru mixtă: modelaj si pictură
In cadrul atelierelor desfăsurate in cadrul Clubului de Vacanță de la Biblioteca Județeană “Panait Instrati” Brăila am incercat sa abordăm, impreună cu cei mici, diferite tehnici creative de lucru: colaj, bricolaj, crafting, respectiv crearea de jocuri de logica, memorie si strategie, pictura, etc. De aceasta dată, am incercat ceva nou: modelajul cu pastilina de casă si pictarea creatiilor rezultate din modelarea plastilinei.
Pentru acest atelier am utilizat următoarele materiale: plastilina de casă, forme pentru modelaj, tempera si pensoane.

Reţeta de bază pentru plastilina de casă este următoarea: o cană de cană de făină, o cană de apă, o jumatate de cană de sare fină, o lingură de sare de lămâie, o lingură de ulei. Se adauga toate într-o oală care se dă la foc mic, amestecând să se omogenizeze. În câteva secunde se strânge totul în mijloc ca o bilă. Se ia de pe foc, se lasă la răcit, apoi se frământă bine pe o suprafaţă presărată cu făină. Aluatul rezultat este fin, foarte maleabil, placut la atingere, are un miros specific si are gust sărat-acrisor (in caz ca sunteti curiosi sa gustați).
Am lucrat cu plastilina albă, necolorată, tocmai pentru ca am dorit ca cei mici sa picteze creațiile modelate, insă această rețetă poate fi folosită si pentru a obține plastilina de casă colorată, adaugând coloranți alimentari in apa utilizată conform rețetei. Plastilina se poate păstra pentru câteva zile, intr-o pungă si (de preferat) la frigider, iar creațiile realizate pot fi lăsate la uscat la temperatura camerei.
Asadar, in cadrul Clubului de Vacanță le-am daruit celor mici materiale naturale, usoare si agreate de ei pentru se juca in voie, propunând un atelier in care copiii isi pot exprima creativitatea si exersa indemanarea. Timpul acordat de copiii modelajului a fost de o oră si jumătate (unii chiar mai mult), timp in care nu s-au plictisit a rula, frământa, trânti, intinde, strange si iar a rula si intinde, la nesfarsit, aluatul pentru a da nastere inchipuirilor lor cele mai frumoase. Joaca cu aluatul i-a incantat, amuzat, solicitat, dovedind cat de importanta este pentru copii manualitatea in a dezvolta aptitudini creative si cat de captivante sunt jocurile copilariei care presupun exersarea indemanarii si imaginatiei.
Tema propusa, “Vacanța”, le-a oferit posibilitatea să abordeze si să creeze orice simbol inspirat de gândul la zilele de vacanță, descoperind privitorilor – colegi de atelier, prieteni ai Clubului de Vacanță, părinților ce asistau curiosi la joaca lor cu plastilina, voluntarilor si minunatului colectiv al Bibliotecii Judetene – bucuria si plăcerea de a crea cu propriile mânuțe: flori, pisici, căței, broscute, stele, brăduți, hipopotami, cesti si farfurioare, soricei, broscuțe, sirene, delfini, căsuțe, etc.
Copiii au impresionat si prin alegerea culorilor pentru pictură, prin utilizarea amestecurilor de culori, prin alăturarea fiecarei creații cu o poveste. Astfel, florile au prins a zâmbi, pisicile au tors povesti, iar sirenele si delfinii au dansat impreună cu stelele din plastilina pictate in toate culorile curcubeului.
Sperând ca v-am inspirat, vă indemnăm să creați plastilină de casă pentru zilele de vacanță rămase si să modelați povesti după rețeta preferată a copiilor: culori, zâmbete si mult chef de joacă.
Cu drag, Atelier Cărăbus

Anunțuri

Un gând despre „Atelier de modelaj si pictura pe plastilina – plastilina de casa

Comentariile sunt închise