Atelier de colaj la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila



Atelierul de Colaj in cadrul caruia copiii au realizat semne de carte pentru cartile lor preferate cu povesti s-a desfasurat in cadrul Clubului de Vacanță „Bibliodetectivii in cautarea comorii dragonului” organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Braila. Atelierul a debutat cu o sesiune de lectura a unei povesti alese de copii – Muzicanții din Bremen care face parte din volumul Basme de Frații Grimm, una dintre cele mai frumoase cărti pentru copii aflată in rafturile Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila. Dupa lecturarea povestii, am dat startul creativitatii prin confectionarea semnelor de carte utilizand tehnica creativa de lucru COLAJ CU MATERIALE TEXTILE.

Pentru realizarea acestora au fost necesare urmatoarele materiale: carton color format A4 (roz), materiale textile imprimate pentru realizarea florilor si frunzelor, adeziv (aracet scolar sau lipici), bețisoare sau pensoane pentru aplicarea adezivului. 
Cum am procedat: Am pliat si decupat in patru parti egale (pe lungime) cartonul color format A4 pentru a obtine suporturile de lucru (semnele de carte). Pentru decorarea acestora, copiii au aplicat prin lipire cu adeziv (aracet sau lipici) mai multe flori si frunze predecupate din materiale textile. Copiii si-au exprimat creativitatea si si-au exersat indemanarea; fiecare dintre ei luand decizia numarului de flori ori frunze utilzate in decorarea semnului de carte, iar unii dintre ei au decis sa utilizeze si creioanele colorate aflate la indemana pentru a-si infrumuseta lucrarea, descoperind celor din jur ca o micuta creatie poate fi rodul unui mix de tehnici de lucru: colaj si desen. 
Copiii ne-au incantat cu alegerile facute: numarul de flori si frunze, asocierea culorilor utilizate, suprapunerea materialelor dupa marime ori tinand cont de contrastul dintre culorile materialelor, toate acestea descoperind ca cei mici sunt creativi, indemanatici si inspirati. Bucurosi, ca de fiecare data, ca frumoasele lor creatii le vor impodobi cartile preferate de povesti de acasa sau cele imprumutate de la Sectia de Imprumut pentru copii, am incheiat Atelierul de Colaj cu materiale textile cu lecturarea unei alte povesti cerute de catre copiii prezenti in Ludoteca – „Soldățelul de Plumb” de Hans Christian Andersen.
 




Imbinarea lecturii de povesti pentru copii cu ora de creativitate a facut ca acest atelier sa descopere copiilor nu doar utilitatea unui semn de carte, bucuria realizarii acestuia, ci si placerea de a asculta o poveste si de a discuta cu prietenii din Clubul de Vacanță despre aventurile personajelor de poveste. Beneficiile participarii celor mici la un astfel de atelier compus dintr-o parte practica si una de lectura sunt: stimuleaza imaginatia, incurajeaza creativitatea, dezvolta indemanarea, atentia si concentrarea, dezvolta abilitatile de comunicare, interactiunea sociala, impartasirea ideilor, exprimarea si gestionarea emotiilor.
Va asteptam, cu drag, in fiecare zi de luni in intervalul orar 11:00 – 13:00 pentru un nou atelier de creatie alaturi de Atelierul de Creatie pentru Copii si Ludoteca “Cărăbus” in sediul Sectiei de Imprumut pentru Copii.Ludoteca din noul sediu Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Braila, Piata Poligon nr.4.

Maria

Reclame