Despre drepturile fiecărui copil


   A sărbători Copilaria  – ca esență a Zilei Europei privită prin ochii micuților cetățeni europeni – inseamnă mai mult decât o sărbătoare internațională, inseamnă – in primul rând a constientiza si respecta dreptul la a fi iubit necondiționat, dreptul de a te exprima liber – fie ca este vorba de a vorbi fără frică ori a crea fără limite in a imagina lumea asa cum o doresti tu!
   Este vorba si despre dreptul de a invăța din greselile proprii, dreptul de a ține piept unor păreri contrarii  credințelor tale, dreptul de a creste intr-o lume in care nu frica si tristețea, dezamăgirile si interdicțiile isi au loc, ci intr-o lume in care bucuria de a fi, speranta, pacea, incântarea pur copilarească a descoperirilor proprii, dretul de a fi vesel, de a te juca, de a invăța, de a imagina, de a inventa si inova, de a fi fericit in pofida pragmatismului care ti se cere imperativ reclamand acel „fi realist si matur”. 
    Este vorba despre a lăsa copiilor dreptul să crească firesc, ocrotiți, iubiți si incurajați in a se descoperi pe sine si a descoperi lumea care ii inconjoară. Da, sunt pericole si nedreptăți pretutindeni, dar exista o limita care cere imperativ si de la sine, firesc, să respectăm dreptul fiecărui copil de a fi copil: naiv, nestiutor, pur, iubitor! Noi, cei mari, suntem datori in a avea grijă ca in lumea celor mici să nu intervină lipsa bunatății, a compasiunii, a intelepciunii, a dragostei pentru viață, natură si Dumnezeu. Copiii au nevoie de partea cea mai bună din noi! 
    Cu gandul la drepturile fiecărui copil am confecționat micute felicitări cu fluturi si flori ca simboluri ale jocului – ca o măsura a timpului copilăriei. Da, pentru mine copilaria se măsoara in clipe de joacă si hârjoana, de veselie si râsete ridicate până la nori! Iubiți-vă copiii; sunt tot ce avem, iar ei au dreptul să fie fericiți! Să fi fericit este dreptul fiecarui copil!

Cu drag, Maria
P.S. Mai multe despre drepturile copiilor, si despre ce cred copiii despre drepturile lor, puteti citi aici: „Drepturile copiilor, asa cum le vad ei”
Reclame

3 gânduri despre „Despre drepturile fiecărui copil

  1. Multumesc mult Maria, ce cuvinte frumoase mi-ai lasat. NU sunt inca pregatita sa fiu mama, insa stiu si inca imi acumulez cunostinte de al educa perfect. Oricum deja mi se face dor de acel „viitor timp” 🙂

  2. Multumesc, Liuba! Stiu ca ai dreptate si ca diferentele sunt mari, insa trebuie sa incercam, macar in jurul nostru, sa le oferim ocaziile – celor mici – de a fi fericiti, veseli, creativi si sa le oferim prilejuri nenumarate de a fi ei insisi: copii! Te imbratisez, Liuba si iti doresc mult succes si in Londra si ma bucur ca esti tot in preajma copiilor. Candva,cand vei alege tu, vei fi un pedagog minunat si o mama grozava, iubitoare si mereu vesela! 🙂

  3. @Maria esti perfecta, esti minunata, esti mama de nedescris si ai un copil atit de noroc – Dumnezeu sa va ocroteasca. Gindesti frumos, perfect – ca nimeni altul!
    Ador copii si stii asta, sunt la Londra de ceva timp si stii, imi e mila de copii nostri, ma refer la copii din tara in care am fost crescuta. Am fost de multe ori in preajma lor si acum am marea ocazie sa fiu printre multii copii londonezi. Copii de aici si de acolo sunt diferiti, daca as fi sa fac diferente ar fi mai multe decit iti imaginezi tu. Imi plac copii si as vrea sa aiba fiecare acelasi drept oriunde nu s-ar afla!
    Va iubesc,
    Liuba

Comentariile sunt închise