Cum sa confectionezi un joc puzzle – tutorial


Alexandru este pasionat de planete si mijloacele de transport. Pentru a imbina aceste doua pasiuni ale lui intr-un singur joc am confectionat un joc puzzle din carton, hartie si creioane colorate. Iata cum puteti confectiona un joc puzzle in trei pasi! 🙂

Materiale necesare: carton alb sau color format A4, creioane colorate, carioca, foarfece, adeziv (aracet scolar sau lipici), rigla, plansa cu mijloace de transport.
Cum procedam: 
Pasul nr. 1. desenam pe cartonul color si coloram in creioane si carioca: un peisaj care sa contina diferite medii (cer, apa, pamant) pentru mijloace de transport cat mai diferite; apa ca mediu pentru vapoare, soseaua ca mediu pentru masini, cale ferata – pentru trenuri, cerul pentru elicopter. Alexandru a dorit sa creeze acest puzzle incepand de la imaginea planetei Pamant pe care a adaugat mai apoi, utilizand creioane colorate, apa, solul, atmosfera fiecare element fiind decorat ai apoi in detaliu.
Va invit  si pe voi sa creati medii cat mai detaliate asa cum i-am propus lui Alexandru (nori, soare si pasari pentru a da contur spatiului aerian, valuri pentru apa pe care pluteste un vapor, copaci si cladiri pentru a delimita zona soselei). 
Fiecare element desenat pe puzzle-ul confectionat de Alexandru a fost o oportunitate minunata de a discuta despre mijoacele de transport si despre mediile in care circula acestea, pentru ca Alexandru a fost dornic sa discute si sa deseneze si coloreze: semafoare, treceri pietonale, o casuta si multe atele cate stia el ca se afla pe planeta Pamant. Joaca cu creioanele colorate este intotdeauna o oportunitate de a discuta despre mediul inconjurator, mai ales daca desenul si conversatia referitoare la desen capata conturul unui joc!
Pasul nr. 2. Dupa ce imaginea puzzle-ului a fost definitivata, decupati si lipiti mijloacele de transport de pe plansa cu imagini reprezentand mijloace de transport. Alexandru a aplicat fiecare mijloc de transport in mediul potrivit utilizand tehnica de lucru colaj. Asocierea mijloacelor de transport cu mediul potivit este un exercitiu minunat de logica, memorie, asociere si un joc amuzant totodata.
Pasul nr. 3. Transformarea colajului intr-un joc puzzle propriu-zis presupune desenarea pe spatele colajului a fomelor de puzzle si decuparea dupa contur. Alexandru a impartit colajul (cu un pic de ajutor) in 6 elemente. Pentru portiunile de intrepatrundere a puzzle-ului am utilizati un capac mic din plastic. Alexandru a decupat cu grija fiecare element al jocului puzzle.
Cum ne jucam: Amestecam piesele si apoi incercam sa reconstituiti imaginea.
Pont pentru a rezolva mai rapid un puzzle: Cautati mai intai cele 4 piesele corespunzatoare colturilor jocului puzzle, apoi marginile superioare si inferioare, iar la final piesele laterale.  

Spor la confectionat jocul si la rezolvat puzzle cu mijloace de transport!

Reclame