Sudoku – pictura pe scoiciSudoku pentru copii este unul dintre cele mai interesate si frumoase jocuri logice pentru copii. Va propun sa jucam acest joc educativ intr-un mod aparte: cu scoici pictate! 
Materiale necesare: 9 scoici mari/mici sau pietricele (daca nu dispuneti de scoici, atunci puteti picta pietre, boabe, capace de la pet-uri sau borcane ori orice alte 9 elemente/piese de care dispuneti), vopsea acrilica in 3 culori: galben, rosu, albastru (daca nu dispuneti de vopsea acrilica, tempera sau guase, atunci amestecati acuarela cu putin aracet scolar), pensula, cutie de carton pentru depozitarea scoicilor/pietrelor, carioca, rigla, foaie de hartie color sau hartie alba.
Cum procedam?
Pictam fiecare scoica in parte astfel incat sa obtinem trei multimi/grupuri – in culori diferite – a cate trei scoici fiecare. Asadar, vom picta: 3 scoici de culoare galbena, trei scioci de culoare rosie si trei scoici de culoare albastra. La fel procedam si in cazul in care pictam pietricele.
Dupa uscarea completa a scoicilor/pietrelor vom desena pe o foaie de hartie color sau alba un tabel cu 3 linii si trei coloane (3×3). Acesta este careul Sudoku
Pentru a intelege mai bine REGULILE SUDOKU mentionez ca un careu Sodoku  in varianta propusa in acest material, special pentru copii, este impartit in 9 patrate (casute). Pentru a rezolva un careu Sudoku trebuie completate toate casutele cu scoici colorate in toate cele 3 culori astfel incat culorile sa nu se repete pe rand sau pe coloana. 
Daca este necesar puteti mentiona/arata copilului ca randul este „sirul culcat”, iar coloana este „sirul in picioare”.
Pasul nr.1 Pentru a rezolva careul Sudoku asezati mai intai scoicile in prima linie astfel incat culorile sa nu se repete. 
Pasul nr. 2 Completam a doua linie, apoi a treia avand grija ca fiecare culoare sa apara o singura data.
Pasul nr. 3 Completam din nou  scoici colorate pe linii, dar incercam ca fiecare culoare sa fie, pe rand, prima, a doua, a treia. 
Pasul nr. 4 Completam in acelasi mod si pe verticala.
Pasul nr. 5 Asezam scoicile in careu (in casute)  astfel incat pe fiecare linie si pe fiecare coloana sa apara cate o scoica galbena, rosie, albastra. Desi aceasta etapa pare inutila, intrucat o aranjare corecta pe verticala implica, de la sine, si o aranjare corecta pe verticala, totusi este necesara pentru cand vom trece la careuri mai complicate (marim numarul de casute si elemente ale fiecarei multimi). 
De exemplu, odata ca ati inteles si insusit regulile careului Sudoku cu 3×3 casute puteti opta pentru un careu cu 4×4 casute. Aceasta implica sa aveti: patru scoici galbene, patru scoici rosii, patru scoici albastre si patru scoici verzi. 
Pasul nr. 6 Ce culoare lipseste? Completeaza liniile ramase dupa regula deja cunoscuta. In aceasta etapa puteti incerca sa gasiti mai multe variante de raspuns.
Pasul nr. 7. Rezolvarea propriu-zisa a careului Sudoku: Plasati in careu cateva scoici (care sa poata genera o singura solutie) si rugati copilul/partenerul de joc sa completeze casutele dupa regulile insusite.
Pentru a avea jocul la indemana, si bine pastrat, va recomand sa depozitati scoicile/pietrele pictate intr-o cutie (poate fi si o cutie de pantofi sau un ambalaj cosmetic), iar in interiorul capacului acesteia desenati careul Sudoku. Veti avea mereu la indemana si usor de transportat un joc pe care il puteti juca singur sau cu un coechipier. 

Reclame