Pictura prin improscarea culorii din periuta de dinti


Titlul proiectului: „Viața din adâncuri”. 
Tehnica de lucru mixta: pictura si colaj.
Despre proiect: Tablou realizat astfel: pictarea cu sablonul „animale marine” realizata prin improscarea culorii din periuta de dinti si colaj.
Suportul de lucru: tablou pe paspartu
Materiale necesare: paspartu color, doua foi de hartie alba – format A4, sablon cu vietuitoare marine, creion, acuarela, periuta de dinti, foarfece, adeziv (aracet scolar sau lipici).
Cum procedam: Asezam sablonul pe foia alba de hartie. Desenam in creion conturul fiecarui animal de pe sablon. Acest contur ne va ajuta mai tarziu sa decupam formele pictate. 
Pictam fiecare animal marin utilizand tehnica improscarii culorii din periuta de dinti astfel. Umezim periuta de dinti cu apa si culoarea preferata de acuarela. Cu o mana tinem periuta de dinti si cu cealalta Improscam culoarea din periuta de dinti ajutandu-ne de degetul aratator (pe care il vom trece de mai multe ori peste perii acesteia pana ce acoperim cu stropi de culoare animalul dorit). Vom fi atenti ca stropii sa nu fie foarte multi si foarte desi astfel incat sa nu acopere in totalitate forma de pictat, ci sa ramana si mici puncte albe (ale foii albe) intre punctele de culoare.Cum amestecam culorile: pentru a picta prin improscarea culorii intr-o maniera cat mai interesanta, vom picta cu cate o singura culoare odata. De exemplu, daca folosim rosu pentru o forma, vom astepta sa se usuce si vom reveni apoi cu stropi de culoare galbena. Din aceasta suprapunere a culorilor va rezulta portocaliu, insa cu un efect mult mai placut privitorului.

Incercati sa pictati utilizand tehnica improscarea culorii din periuta de dinti  realizata prin suprapunea stropilor din urmatoarele culori:
rosu + galben = portocaliu
rosu + albastru = violet
galben + albastru = verde

Rosu, galben si albastru sunt culori primare, iar culorile ce rezulta din amestecul lor, doua cate doua, se numesc culori secundare: portocaliu, violet si verde.

Incercati sa pictati animalele marine de pe sablon utilizand cat mai multe amestecuri de culori si urmariti ce se intampla, cum se amesteca culorile si ce culori obtineti. Denumiti culorile si discutati despre culoare care a rezultat din amestecul lor. Sunt ele primare sau secundare? Va invit sa va distrati exersand si observand culorile!


Dupa ce ati pictat fiecare animal marin, indepartati sablonul si lasati plansa astfel pictata sa se usuce. Abia dupa uscarea completa decupam figurile pictate dupa conturul in creion. Obtinem astfel multe vietuitoare marine pictate.

Pe foia alba de hartie ramasa pictam liber prin improscarea culorii din periuta de dinti amestecand culori primare si secundare: verde cu galben, verde cu rosu, verde cu albastru. Dupa uscarea culorilor desenam dupa imaginatie dune de nisip (pentru partea de jos a tabloului marin) si alge. Decupam dupa contur.Cum asamblam tabloul: Pentru alcatuirea tabloului cu vietuitoare marine vom utiliza tenica de lucru colaj. Suportul de lucru va fii paspartu-ul color. In partea de jos a tabloului vom lipi cu adeziv (aracet scolar sau lipici) dunele de nisip, iar apoi algele marine.


Ultimele lipite vor fi animalele marine. Pentru a da un aspect plin de miscare tabloului, asezati pestii printre alge, orientati si sus sau in jos, etc. Lasati sa se usuce bine si tabloul este gata!


Daca nu dispuneti de sablon cu animale puteti desena singuri si decupa apoi formele desenate si pictate pentru a alcatui un colaj. De asemenea puteti folosi si plansele de desenat pesti de la categoria planse de desenat a blogului Cărăbus. Daca nu aveti paspartu ca suport de lucru puteti utiliza un carton mai gros colorat. 
Daca sunteti incantat si multumi de proiectul acesta va invit sa realizati astfel de tablouri cu animale salbatice, animale domestice, etc.
In cele ce urmeaza va invit, cu mare drag, sa admirati lucrarile Ioanei – in varsta de 9 ani. Creativa, dornica de a lucra cu aceasta tehnica de pictura in acuarela si foarte indemanatica, Ioana a realizat cele trei tablouri cu animale marine intr-o singura sedinta de atelier. Vizionare placuta amicutei expozitii cu animale marine pictate in acuarela!

Spor la creat!
Reclame