Căluț de mare – jucărie textilă personalizată


Mara
     Cand am creat tiparul căluțului de mare, in plina iarna, nu am intuit nici pe departe cata bucurie va aduce aceasta jucarie textila copiilor din atelierul Carabus. Am descoperit aceasta cu fiecare copil care odata ajuns in atelier alege dintre jucarii sa confectioneze si sa personalizeze un calut de mare. Simpatice si parca mereu puse pe joaca, aceste jucarii textile odata personalizate sunt luate acasa de cei mici pentru a le intregi colectia de jucarii. Farmecul jucariilor confectionate in atelier consta tocmai in realizarea si personalizarea ei – un efort care este in sine si o recompensa frumoasa: o jucarie conceputa si accesorizata de copil, dupa dorinta acestuia. 
   Ceea ce aduce in plus aceasta jucarie (fata de o jucarie gata fabricata si achizitionata din magazin) – ca de altfel si celelalte activitati de crafting din atelierul Carabus este faptul ca invata copiii sa urmeze pasii de lucru (un plan de lucru/instructiunile de realizare),  sa faca lucrurile sistematic si logic, sa isi formeze ganduri si idei despre ceea ce lucreaza si sa transpuna aceste idei in realitate. Astfel, un concept imaginar (o idee despre cum si-ar dori sa arate jucaria, o idee verbalizata la inceputul atelierului) capata contur pe parcursul sedintei de lucru manual si devine realitate la finalizarea proiectului. 
    Calutii de mare realizati de Mara si Maria sunt  jucarii care le-au incantat si  care le-au pus la incercare: indemanarea, rabdarea, creativitatea si imaginatia. Mara si Maria au ales fiecare element decorativ (Mara a preferat sa lucreze cu flori din fetru, iar Maria cu flori relizate dupa sablon din piele naturala si a asezat pe botul calutului de mare un mini-pompon verde ca simbol pentru algele cu care se hraneste aceasta vietate marina), au parcurs cu atentie  si bucurie fiecare etapa a proiectului, pana la finalizarea acestuia.  
      Proiectele de lucru manual ajuta copiii sa dezvolte un sentimentul de  satisfactie la finalizarea unui proiect, fara a mai astepta o recompensa exterioara. Aceasta abilitate este importanta pentru performanta scolara, o abilitate importanta si mai tarziu, in viata de adult. Impreuna cu perseverenta, ajuta copiii sa nu renunte inainte de finalizarea proiectului si sa nu se lase distrasi.
    Calutii de mare vin de acum, in Atelierul Carabus, insotiti de i poveste personalizata scrisa de autoarea de povesti pentru copii Claudia Groza pe care va invit sa  cititi celor mici de aici (faceti click pe link): Căluțul de mare – poveste personalizata
Spor la creat! Spor la citit!
  
 
Reclame