Căluț de Mare – jucarie textilaCopiii indragesc animalele marine si pentru ca micul meu M. a facut o pasiune pentru calutii de mare m-am gandit sa confectionam in atelier o noua jucarie textila: calutul de mare. Iata imaginile realizarii acestei jucariei textile. 

Materialele necesare: calut de mare – sportul de lucru croit si cusut in prealabil, vatelina, ac si ata, piele naturala, sabloane de flori, panglica, foarfece, pistol de lipit la cald, mini-pompoane divers colorate si ochisori mobili pentru papusi.

Cum procedam
Pasul 1. Umplem cu vatelina calutul de mare criot, avand grija ca toate detaliile sa fie bine definite. 

Pasul 2. Odata incheiata prima etapa din calutului de mare, Cristiana a descoperit lucrul cu acul si ața. Desi pentru cei mai multi dintre copii, coaserea este o activitate atractiva, care presupune nu doar atentie si concentrare, dar si efort in manuirea unei unelte atat de mici, Cristiana si-a dorit sa incerce aceasta activitate manuala. 

Pasul 3. Folosind sabloane realizate de ea, Cristiana a confectionat flori din piele naturala, dand dovada de creativitate si imaginatie in alcatuirea florilor prin combinarea/suprapunerea diferitelor flori confectionate. 


Pasul 4. Am decorat calutul de mare confectionat din material textil  – prin lipirea cu pistolul la cald, cu silicon a florilor din piele si a mini-pompoanelor. Pistolul de lipit la cald este o unealta de crafting pe cat de utila si necesara, pe atat de atragatoare si uimitoare pentru cei mici. Cu toate acestea recomand intotdeauna utilizarea acestei unelte doar cu ajutorul si in prezenta unui adult – coordonatorul/indrumatorul de atelier.

Pasul 5. Cristiana a ales cum  sa accesorizeze jucaria textila – de la culoarea si forma florilor, a ochisorilor mobili si a panglicii decorative, a mini-pompoanelor, facand ca jucaria textila sa devina unica prin alegerile facute.

Am gasit in on-line un articol frumos, special pentru micutii care indragesc aceste minunate vietati marine:
Calutul de Mare – Hippopocamus Guttulatus – este o curiozitate a naturii.
„Corpul calutului este subţirel, masurand 5 – 20 cm, are forma de S si este acoperit cu placute osoase. Pe spate prezinta nişte aripioare care îl ajuta să înoate, iar pe cap si spate calul de mare are tuberculi mai mult sau mai putin ascuţiţi. 
Calutul se poate intalni într-o varietate de culori de la roşu pâna la auriu, roşcat-cafeniu sau negricios-cafeniu. Respiră la fel ca beştii, prin branhii, iar caracteristicile lor principale sunt asemănătoare cu ale peştilor.
Traieste in apele tropicale si temperate, in vegetatia de pe funduri pietroase de mare, printre corali, de care se agata cu ajutorul cozii, inotand vertical, sau inatand cate doi – prinsi unul de altul prin coada. Calutul se hraneste prin aspirarea apei in care se gasesc alge, mici crustacei si alte microorganisme.
Calul de Mare este o vietuitoare uimitoare, singura specie la care femela depune circa 1500 de oua în punga pe care masculul o are în acest scop si peste aproximativ 4-6 săptămâni, masculul-căluţ de mare aduce pe lume puii care au doar un centimetru. Deşi sunt încă vulnerabili, puii pot supravieţui singuri chiar şi în condiţii extreme.
O alta curiozitate a acestui pestisor consta in aceea că poate să-şi schimbe culoarea în funcţie de mediul înconjurător, apărându-se astfel de duşmani si îşi poate mişca ochii independent unul de altul. 
In China calutii de mare sunt folositi in scopuri terapeutice, motiv pentru care sunt foarte cautati. 

In prezent ei reprezinta o specie pe cale de disparitie si se incearca protejarea lor…”
Asa se nasc calutii de mare:


sursa articol

Later up-date:
Claudia Groza, autoarea povestilor pentru copii, a scris pentru Atelierul Cărăbus o noua poveste personalizata – Căluțul de mare, o poveste dedicata jucariei confectionate in cadrul Atelierului Cărăbus. 
Dupa  ce l-am confectionat in Atelierul de Jucarii pe Tobias – elefantelul colorat inspirati de povestea minunata a elefantelului colorat a Claudiei Groza, urmat de girafa din Călătorie in Africa, Atelierul s-a imbogatit cu o noua poveste, cea a Căluțului de Mare Po.
 De ce căluț de mare, girafe si elefanți? Pentru ca in Atelierul Carabus copiii isi confectioneaza propriile jucarii, dupa inspiratie si dorintă dovedind ca imaginatia si creativitatea sunt stimulate de materiale, culori, texturi, de ambianță si… povesti 🙂 .
Cu drag, Maria


Anunțuri

4 gânduri despre „Căluț de Mare – jucarie textila

  1. Draga Amy, calutii de mare sunt printre cele mai apreciate jucarioare din atelier; atat de simpatici, iar fiecare copil isi personalizeaza jucaria intr-o maniera atat de deosebita si atat de frumoasa, incat ramai uimit de imaginatia, creativitatea si dorintele celor mici!

  2. Jucarioarele acestea, din material textil, sunt o de exceptie. Copilasii raman cu o jucarie pe care o pot pastra mult timp.
    Mult spor sa aveti mereu!

  3. Multumim tare mult! Copiii au fost bucurosi si incantati de jucariile realizate, iar pe mine m-au impresionat cu indemanarea lor! 🙂 Iti doresc o zi minunata, Simona! 🙂

Comentariile sunt închise