Atelier de poveste – Călătorie in Africa


Claudia Groza, autoarea povestilor pentru copii, a scris pentru Atelierul Cărăbus o poveste personalizata cu si despre girafe. De ce girafe? Pentru ca in Atelierul Carabus copiii isi confectioneaza propriile jucarii, dupa inspiratie si dorintă dovedind ca imaginatia si creativitatea sunt stimulate de materiale, suporturi de lucru, ambianta si… povesti . Dupa  ce l-am confectionat in Atelierul de Jucarii pe Tobias – elefantelul colorat inspirati de povestea minunata a elefantelului colorat al Claudiei Groza, a venit randul girafei din povestea „Călătorie in Africa”.
Materialele necesare: girafa – sportul de lucru croit si cusut in prealabil, material textil (bumbac) sau vatelina, ac si ata, piele naturala, sabloane de flori, panglica, foarfece, pistol de lipit la cald, mini-pompoane divers colorate si ochisori mobili pentru papusi.
Cum procedam
Pasul 1. Umplem cu bumbac sau vatelina jucaria textila avand grija ca toate detaliile sa fie bine definite. 
Pasul 2. Odata incheiata prima etapa din realizarea jucariei, copiii descopera lucrul cu acul si ața. pentru cei mai multi dintre copii, coaserea este o activitate atractiva, care presupune nu doar atentie si concentrare, dar si efort in manuirea unei unelte atat de mici. Dupa coaserea cu ac si ata procedam la decorarea jucariei astfel:
Pasul 3. Desenam pe  spatele materialului de piele naturala: urechile, cornițele, coada si petele girafei. Copiii isi aleg culorile, textura si modelul acestora. Invata sa deseneze un tipar, sa realizeze un sablon si sa confectioneze detaliile necesare proiectului.
Pasul 4. Folosind sabloane de diferite forme si marimi (copiii isi aleg tot ceea ce isi doresc din sabloanele deja existente in atelier sau isi deseneaza propriile sabloane pentru fiecare etapa de lucru unde este necesar acest lucru), confectionam flori diferite – diversitatea fiind data de culoarea, textura si modelul pielii naturale, de combinatia acestora, dar si de creativitatea si imaginatia copiilor in alcatuirea florilor prin combinarea/suprapunerea diferitelor flori confectionate. 
Pasul 5. Decoram girafa din material textil  – prin lipire cu pistolul la cald, cu silicon – cu urechile, cornitele, coada si „pete” decupate din piele naturala. pistolul de lipit la cald este o unealta de crafting pe cat de utila si necesara, pe atat de atragatoare si uimitoare pentru cei mici. Cu toate acestea recomandam intotdeauna utilizarea acestei unelte doar cu ajutorul si in prezenta unui adult – coordonatorul/indrumatorul de atelier.
Pasul 6. Copiii isi aleg, cu bucurie si entuziasm, cum accesorizeaza girafele – de la culoarea si forma accesoriilor, la bogatia materialelor, a florilor, a ochisorilor mobili si  panglicii decorative, a mini-pompoanelor fiecare jucarie devenind unica prin alegerea facuta de fiecare copil in parte.
In cele ce urmeaza va invit sa admirati cateva din girafele confectionate in Atelierul de jucarii. 

Iata si povestea girafelor din Atelierul Cărăbus! Lectura placuta! 
Călătorie în Africa
„În zare se observă o întindere de verde, care nu este altceva decât pădurea ecuatorială, cu liane ce se întind ca o pânză de păianjen, astfel încât e greu să pătrunzi.
În altă parte, se vede un fir lung, albastru, ce şerpuieşte din loc în loc. Nu este altceva decât fluviul Nil, cel mai lung fluviu din lume.
       Ce culori frumoase! Ce animale pot vedea în acest continent, atât de mare?
       Africa este al doilea continent ca întindere, iar dintre animalele pe care le poţi vedea aici, enumăr: elefanţi, girafe, zebre, bivoli, maimuţe, antilope.
       Facem popas?
       Bineînţeles, în curând, zise balonul.
După aproximativ cinci minute, s-a făcut popasul mult aşteptat de micuţa noastră, care a devenit atât de dornică de a cunoaşte cât mai mult din tainele naturii.
Fiind neatentă, s-a împiedicat de un trunchi de arbore şi a căzut. S-a rănit destul de grav, rana este adâncă şi sângerează.
       Ahh, ce doare, nu mai pot merge. Simt cum mă arde locul, nu mai suport.
       Trebuie să facem ceva, vei pierde mult sânge.
O girafă îşi pleacă gâtul, o miroase pe micuţă şi îi spune:
       Nu te teme. Cunosc oameni care te pot ajuta.
Dinspre pădure, vin trei băştinaşi, purtând pe cap coşuri cu fructe. Zărind copila albă, aproape leşinată, cu sângele şiroind pe picior, s-au apropiat de ea. Unul dintre ei şi-a  rupt pantalonul şi i-a bandajat piciorul. Vorbind între ei, au stabilit să o ducă la vraciul din sat. Fetiţa era foarte slăbită, iar rana se putea infecta. Băştinaşii s-au uitat în dreapta, în stânga, nu au văzut pe nimeni. Dar nu mai era timp pentru a se întreba cum a ajuns această copilă albă aici.
       Duceţi-o la vraci, grăi girafa blând. Este mai mult speriată.
Balonul i-a însoţit îndeaproape, cu teamă şi emoţii.
Ajunşi la vraci – un fel de medic naturist – micuţa a fost aşezată într-un hamac şi atent cercetată. Rana i-a fost curăţată cu apă rece de râu. Vraciul a pregătit un ceai special din diverse frunze, a făcut incantaţii şi a folosit aburii pentru a trezi copila din leşin. I s-a dat să bea apă, şi a fost hrănită cu fructe şi o pastă de legume, foarte consistentă şi gustoasă – bănuim acest lucru, deoarece fetiţa a mai cerut o porţie.
       Mulţumesc pentru tratament, şopti micuţa, făcând semne pentru a se face înţeleasă.
Băştinaşii şi vraciul au dat din cap cu respect.
       Cum te simţi draga mea? întrebă girafa.
       Sunt gata de continuarea călătoriei. Îmi pare rău că ţi-am creat emoţii. Aş vreea să culeg cafea şi seminţe de cacao.
       Mergem să căutăm seminţe.
Şi au pornit spre culturile de cafea şi cacao, au cules boabe şi s-au răsfăţat la umbra palmierilor.
       Dragă girafă, cum este să fii atât de înaltă?
       Micuţa mea, uneori este dificil, dar fiecare avem farmecul nostru.
       Aşa este. Mie îmi plac girafele. Au o eleganţă aparte.
       Îţi mulţumesc în numele suratelor mele.
Când se pregăteau să pornească la drum, micuţa a zărit o familie de elefanţi care se spălau şi se jucau în Nil.
       Ce drăguţi sunt puii de elefant! Îmi amintesc de Dumbo, ha ha ha, râdea copila aplaudând veselă, parcă nici nu era rănită.
       Da, animalele sunt precum copiii: vesele şi jucăuşe, confirmă girafa, atingând cu buzele părul micuţei.
*
Dragii mei cititori, fiţi atenţi pe unde mergeţi şi bucuraţi-vă de toate fiinţele întâlnite în calea voastră.”

Toate drepturile asupra textului apartin autoarei, Claudia Groza

Anunțuri