Despre Ludotecă


Ludoteca – Biblioteca jucăriilor si Sală de jocuri pentru copii
Ludoteca este un centru de activităti (re)creative si educaționale,  un loc de întâlnire socială pentru copii şi tineri. Ludoteca reprezintă locul în care jocul şi dorinţa de a descoperi, de a cunoaste, de a asimila noi informatii, dar si de a socializa, de a petrece timp impreună cu prietenii, parintii, colegii de gradinita, scoala sau în compania altor copii devine plăcut şi constructiv. 
Noţiunea “Ludoteca” (lat. “ludo” – a se juca, a exersa, a antrena, a acţiona într-un fel; grec. “theca” – loc de întîlnire , de conversare) înseamnă loc de întîlnire pentru a se juca.
Ludoteca în domeniul realizărilor sociale, culturale şi educative adresate copiilor reprezintă o noutate a ultimilor 30 de ani.

Ce este ludoteca?
O “bibliotecă” de jocuri – un spaţiu deschis, accesibil, dotat cu tot ce poate însemna joc şi un loc unde copilul:
devine eroul principal al activităţilor
alege timpul, jocul, locul şi partenerii de joc
gaseste “adulţii ca parteneri de joc”
poate lua jocuri cu împrumut
se joacă cu propriii părinţi.
In Ludoteca  „Cărăbus” copiii descoperă:
Sala de joaca si biblioteca de jucarii alcatuite din: peste 170 de jocuri si jucarii, ansamble de joc (balansoare, leagan, topogane, picine cu bile), mese de activitati: masa Lego si macheta “Thomas si prietenii” si peste 30 de carti de povesti, carti de colorat, reviste pentru copii, caiete de activitati si accesorii precum si jocuri tip Montessouri.
In cadrul Ludotecii, liderul de joc va desfasura concursuri si jocuri interactive cu copiii prezenti in ludoteca si activitati tip Montessouri in functie de varsta copilului aflat in sala de joaca, precum si alte activitati recreative si educationale specifice educatiei non-formale/educatiei prin joc.
Ludoteca este un spaţiu deschis, accesibil, dotat cu tot ce poate însemna joc, ordonat, catalogat, coordonat de un lider de joc competent atît pentru a răspunde nevoilor copiilor cît şi pentru a ajuta părinţii să se joace cu proprii copii, spaţiul în care copii au posibilitatea să se dezvolte, să se simtă liberi şi să fie educaţi într-un mod apropiat felului lor de a fi.
Ludoteca permite comunităţilor în care funcţionează:

Valorificarea potenţialului creativ, atît a copiilor cît şi a adulţilor (părinţi, tineri, educatori, şi orice altă persoană care are această disponibilitate ludică);

Găsirea unor soluţii alternative şi participative pentru organizarea şi gestionarea timpului liber (cunoaştearea mediului înconjurător, jocuri de diferite tipuri şi diferite culturi, cultivarea valorilor pozitive şi a gustului pentru frumos);

Responsabilizarea şi consolidarea relaţiilor din comunitate într-un cadru pozitiv şi relaxant.
Este necesar să reamintim că, indiferent de tipul ludotecii, principalul instrument de lucru este JOCUL, în orice formă se poate găsi acesta.
Principiile Ludotecii Cărăbus sunt:
Ludoteca este un serviciu centrat pe joc, înţeleas ca activitate liberă, reglementată şi cerând autogratificante, imaginaţie fantastică, îmbogăţire continuă, un scop în sine.
Ludoteca este un centru de cultura ludica, de studiu non-formal, prin joaca, care studiaza, valorifica si propune jocuri şi jucării oferite de ieri, azi şi mâine (de la jocurile si jucariile copilariei parintilor nostri si pana in prezent)
Ludoteca este un centru recreativ, educativ, social si cultural de petrecere a timpului liber in cadrul caruia se realizeaza lucrări educaţionale, sociale şi culturale cu scopul de a crea o mai bună calitate a vieţii copiilor.
Ludoteca este un serviciu cu un loc fix pentru a proiecta activităţile sale educationale, re-creative, de cultura ludica.
Ludoteca este un serviciu oferit, de regulă, copiilor de la 3 la 14 ani, dar pot fi organizata si pentru a se potrivi atât copiilor foarte mici ( de la 6luni la 3 ani), precum si pentru  adolescenţi şi adulţi.
Ludoteca este un loc în care copilul descopera adultul ca partener de joacă, iar în momentul în care „învaţă ca ajutorul este necesar şi pentru a proiecta şi construi”; astfel copilul invata despre lucrul in echipă.
Ludoteca este un loc unde copilul poate alege materialele pentru construirea de jucării.
Ludoteca este un centru de informaţii cu privire la jucării
Ludoteca este un loc în care se promovează libertatea de exprimare creativă
Ludoteca este un loc de întâlnire pentru copii cu competenţe sociale şi abilitati diferite
Ludoteca este un loc de întâlnire între generaţii motivate de dorinta de a invata in joaca.
Ludoteca este un loc unde părinţii se pot juca cu copiii lor.
Ludoteca mai poate fi:

Un centru pentru întîlnire şi socializare pentru persoane de vîrste diferite şi din categorii sociale diferite;

Un centru de întîlnire şi socializare pentru persoane cu exigenţe şi capacităţi diferite;

Un suport pentru copiii din spitale;

Un serviciu territorial;

Un atelier pentru activităţi manuale şi creative;

Un loc pentru redescoperirea şi reînvierea tradiţiilor populare;

Un centru de consultanţă şi informare în domeniul jocurilor şi jucăriilor;

Un centru de recuperare a dizabilităţilor minore;

Un centru pentru organizarea de sărbători şi de manifestări culturale;

Un centru de activităţi complementare activităţilor şcolare, în funcţie de nevoile din zona respectivă şi de creativitatea celor care propun o ludotecă.
Ludoteca ca structură constă din următoarele arii/zone funcţionale:
Spaţiu dedicat pentru joc, dotat cu o bibliotecă de jocuri (de masă, dinamice, jocuri educative, de logică, de tranzacţii, pentru dezvoltarea atenţiei, memoriei, constructoare, naţionale şi internaţionale, etc. )

Spaţiu dedicat activităţilor de laborator dotat cu materialele necesare pentru realizarea atelierelor de creaţie, de lectură, sportiv, de relaxare, de artă teatrală, etc.
Spaţiu dedicat activităţilor de ludoterapie, ce cuprinde materiale destinate recuperării dificultăţilor emoţionale (timiditate, anxietate, agresivitate), sociale şi de comportament la copii prin joc.

Reclame