Amigurumi – jucarii crosetate de colecție


Amigurumi realizate de Mirela Bajayo in cadrul Atelierului „Cărăbus”
Amigurumi (Jucării croșetate sau tricotate umplute) reprezinta arta japoneza de a realizata prin crosetare sau tricotare animale și creaturi mici. Cuvântul este derivat dintr-o combinație de cuvinte japoneze ami, ceea ce înseamnă croșetate sau tricotate, și nuigurumi, ceea ce înseamnă păpușă umplută. Amigurumi sunt –  de obicei – animale, dar pot include si interpretari artistice sau obiecte neinsufletite, tipic în cultura japoneză.

Amigurumi nu au nici o utilitate practică, ele sunt create si colectate doar din motive estetice. Caracteristica principala a papusilor amigurumi este dragalasenia. În acest scop, animalele tipice amigurumi aveau cap sferic, corp cilindric cu extremitățile subdimensionate conform unui stil chibi din afara Japoniei. Amigurumi pot fi folosite ca jucării pentru copii, dar în general, sunt realizate si cumpărate numai în scopuri estetice. 

Amigurumi sunt realizate cu croseta si umplute cu vatelina sau alte materiale. Tehnicile si modelele de crosetare merg de la simplu la complex, unele amigurumi fiind realizate prin asamblarea elementelor componente crosetate. 
Amigurumi a devenit si in Romania un hobby, o modalitate de a petrece timpul intr-un mod creativ, crosetarea fiind o tehnica care ofera posibilitati de lucru variate, iar figurinele amigurumi oferind o sursa inepuizabila de inspiratie.

Spor la creat!
Reclame