Importanta coloratului


Coloratul este foarte important in viata unui copil.

De ce?

1) Exprimarea personala – colorarea unei bucati albe de hartie este modul in care copilul si adultul se exprima. Poti sa iti dai seama de starea in care se afla o persoana in functie de imaginile pe care le coloreaza , de culorile pe care le foloseste etc. Un copil care deseneaza cranii si alte obiecte ingrijoratoare poate ca are nevoie de ajutor si se exprima in singurul mod in care stie- desenand. Un copil care deseneaza inimioare, soare si alte obiecte vesele, este un copil fericit,vesel si isi exprima satisfactia si dragostea in unicul mod in care stie. Este important sa-i oferim copilului sansa sa se exprime prin desen, cuvinte, scris si prin arta.

2) Recunoasterea culorilor – majoritatea copiilor sunt expusi in fata culorilor prin intermediul creioanelor de colorat, a cariocilor, a acuarelelor . Invatarea diferentelor dintre diferitele culori poate ca nu ni se pare un lucru foarte important, dar copiii care folosesc cat mai devreme de obiectele enumerate mai sus, invata mult mai usor culorile si modul in care acestea pot fi combinate pentru a obtine alte culori.

3) Terapie – pentru multa lume coloratul are un efect terapeutic. Institutiile din toata lumea folosesc coloratul pentru a ajuta oamenii sa isi vindece frustrarea si alte emotii. Un copil care este furios poate prefera sa se exprime prin a “mazgali” cu un creion negru, un desen care reprezinta soarele. Un copil care este foarte meticulos si ii place sa faca totul intr-o anumita ordine, va colora cu mare atentie intre linii. Indiferent daca este vorba de “mazgalit” sau de realizarea unui desen perfect, coloratul, este o metoda de a te elibera de stres dupa o zi incarcata la scoala sau gradinita.

4) Indemanare/Control – multi copii invata cum sa tina un creion in mana, pentru multi acesta este primul obiect pe care il tin in mana si pe care invata sa il controleze.Acest lucru este important pentru ca ii vor ajuta in viitor sa manipuleze alte obiecte.

5) Coordonarea este o alta lectie importanta pe care copilul o poate invata din colorat. Este nevoie de foarte multa concentrare si coordonare a ochilor cu mana pentru a colora o pagina.

6) Intarirea functiilor motorii – de fiecare data cand un copil coloreaza , se joaca cu blocurile de construit, picteaza, el crede ca face un lucru amuzant , dar de fapt isi dezvolta functiile motorii . Coloratul, pictatul, capsarea foilor, lipirea timbrelor etc. Toate aceste activitati ajuta la dezvoltarea muschilor bratului.

7) Concentrarea – concentrarea este o alta lectie importanta pe care copilul o invata colorand. Copilul care reuseste sa coloreze o pagina indiferent cat de mult zgomot este in jurul lui, va dezvolta abilitati de concentrare care il vor ajuta sa rezuolve probleme la scoala chiar daca in jurul lui nu este liniste.

8) Limitele – un alt lucru pe care copilul il invata in timp ce coloreaza este acela de a accepta limite. In timp ce un bebelus sau prescolar va “mazgali” foaia, fara a respecta limitele, un copil care creste va incepe sa respecte liniile si va face un efort sa coloreze intre ele. Desi copilul trebuie incurajat sa se exprime prin desen, pentru prescolari este indicat sa se impuna niste limite. Acest lucru ii va ajuta mai tarziu la scoala cand vor invata sa scrie pe un caiet intre linii.

9) Provocarea – Este primul pas catre succesul copilului. La inceput, copilul nu poate colora intre linii, cu trecerea timpului reuseste acest lucru- aceasta inseamna ca invata sa fie perseverent si sa spuna intotdeauna “Pot sa fac acest lucru!”.

Un ultim sfat ar fi acela de a nu organiza competitii de colorat sau desenat intre copii, pentru ca desenul este un mod de exprimare si tocmai fiindca fiecare se exprima diferit aceste desene nu pot fi comparate. Daca totusi doriti sa organizati un astfel de joc , va sfatiom sa nu acordati premiu pentru cel mai bun desen, doar daca doriti sa premiati toti copiii pentru efortul de a participa la competitie. Daca doriti sa acordati diplome, acordati-le tuturor astfel: cel mai colorat – cel mai ingrijit- cel mai artistic etc. Este important ca fiecare desen sa fie premiat, fiecare copil sa fie un invingator doar pentru faptul ca s-a straduit.

by Vavaly

Reclame