Quilling – despre arta de a rula hartia


„Imaginația este mai importanta decât cunoasterea.”
Albert Einstein   

  Quilling sau hârtia filigran, numita si arta de a rula hartia este o formă de artă care implică utilizarea de benzi de hârtie care sunt rulate, în diferite forme, și apoi lipite împreună pentru a crea modele decorative. Fâsia este înfășurată în jurul unei unelte – „acul de quilling” pentru a crea o formă de bază. Fâsiile rulate sunt apoi lipite la vârf, iar aceste forme inchise sau deschise (voi descrie intr-un viitor tutorial aceste forme de bază) sunt aranjate pentru a forma flori, frunze, și alte modele ornamentale.
  In timpul Renasterii, călugărițe franceze și italiene și călugării acelor timpuri utilizau tehnica quilling pentru a decora coperțile de carte și obiectele de cult. Pentru aceasta erau utilizate benzi de hârtie tăiate de la marginile aurite ale cărților. 
   În secolul 18, quilling-ul a devenit popular în Europa. Doamnele acelor vremuri practicau acest tip  de artă decorativă pentru petrecerea timpului liber. Quilling-ul, de asemenea, s-a răspândit si în America existând câteva exemple din vremurile coloniale.
   Multe lucrări de artă realizate in tehnica quilling pot fi găsite pe mobilier decorativ, poșete de damă, o gamă largă de tablouri și de rame decorative, cutii si cosuri pentru cadouri, cutii de bijuterii si bijuterii. Unele elemente decorative sunt fost special concepute pentru quilling, cu suprafețe încastrate. Tehnica Quilling a fost, de asemenea, combinata cu alte tehnici, cum ar fi broderia, crearea de bijuterii, pictura sau scrappboking.
   Tehnica quilling a trecut prin numeroase transformări și schimbări-a lungul timpului cu ajutorul noilor unelte, stiluri și materiale. Quilling-ul dimensional creează obiecte decorative 3D: animale, păsări, insecte, ingeri, spiridusi si alte personaje fantastice, veselă, sfesnice, bijuterii si alte obiecte decorative.
   Astăzi, tehnica quilling beneficiază de popularitate internațională, cu „quilleri” (persoane care practică arta de a rula hartia) de pe fiecare continent și de vârste foarte diferite: de la copii la tineri si adulti. Tehnica quilling nu mai este limitată la „clasele superioare”, aceasta devenind o formă de artă populară  a cărei frumusețe s-a extins pretutindeni indiferent de regiune, vârsta, sex ori religie. 
   Tehnica a devenit din ce în ce mai populară si datorită costului redus al materialului necesar: ace de quilling, adeziv lichid si fâsii de hartie colorată. Acesta tehnică este desori utilizată pentru a decora invitații de nuntă, anunțuri de naștere, mărturii de botez, felicitări, pagini album și cutii cu diferite destinatii, precum si tablouri quilling.
    Lucrări quilling de exceptie pot fi găsite în galerii de artă din Europa și în Statele Unite și este o artă care este practicată în întreaga lume cu scop decorativ,  recreativ, ca terapie prin artă, cu scopul de a descoperi si dezvolta imaginatia, creativitatea si indemanarea copiilor, dar si a adultilor.

  In imaginile urmatoare puteți viziona o micuță colectie de tablouri si decorațiuni quilling sub semnatura Atelier „Cărăbus”:

     In cadrul Atelierului de Creație Cărăbus aveăi posibilitatea să accesați, să descoperiți si să vă insusiți  tehnica quilling alături de coordonatorul de atelier impreună cu care veți descoperi, pas cu pas, misterele artei de a rula hartia. Atelierul „Cărăbus” pune la dispoziția dumneavoastră toate materialele necesare realizării de creații handmade in tehnica quilling.

      Atât pentru copii, cât si pentru adulți Atelierul de Creație „Cărăbus” organizează Ateliere de Quilling in cadrul cărora ne descoperim si antrenăm indemanarea, creativitatea si imaginația, dar ne extindem si granițele cunoasterii in domeniul artei decorative.   Vă asteptam cu drag!Anunțuri