Orez colorat – orez pictat


 

Matei are ca activitate preferata, in casa, pictura – fie ea cu degetele, cu penson, cu bureti ori alte unelte amuzante (periute de dinti, agrafe de birou, bucatele de bracolli etc.). Astazi ne-am amuzat pictand orez in patru culori: rosu, galben, albastru si verde.
Pentru aceasta joaca de acasa am avut nevoie de urmatoarele materiale: orez, vopsele pentru pictura cu degetelele (pe care nu le-am diluat cu apa pentru a obtine un orez colorat in culori intense), o punga de plastic cu care am imbracat masa de lucru pentru a o proteja de vopsea, dar si pentru ca e mai usor sa faci curat mai apoi si o periuta de dinti pentru aplicarea culorilor pe orez.
Cum am procedat?
 
1. Am intins o punga din plastic pe masa de lucru si am alcatuit patru gramajoare de orez peste care am turnat vopsele pentru pictura; cate o culoare pentru fiecare gramajoara de orez: rosu, galben, albastru si verde;

 

 

 

 

2. Cu ajutorul periei de dinti am amestecat bine culorile in orez pana cand acesta s-a colorat uniform. Dupa fiecare folosire a periutei pentru o gramajoara de orez am spalat bine periuta pentru a nu se amesteca culorile intre ele; am pictat astfel, pe rand, fiecare gramajoara de orez.

 

3. Am intins gramajoarele de orez in straturi late astfel incat orezul sa se usuce foarte repede. Ne-au ajutat desigur si faptul ca nu am diluat culorile cu apa, dar si caldura din atmosfera.

 

4. Dupa uscarea completa (culoarea de pe orez nu se transfera pe maini la atingere) am asezat orezul colorat in recipiente (pahare si farfurie de unic uz) care sa-l ajute pe Matei in a-l folosi cu usurinta.

Colorarea/pictarea orezului e o activitate grozava pentru copilul care adora sa lucreze cu culoare. Matei face din joaca cu culorile o activitate care – in joaca – ii solicita atentia, ii dezvolta indemanarea, coordonarea mana – ochi si pune in miscare muschii mici ai mainii (orezul poate fii uneori tare neascultator 😀 si e nevoie sa separi boabele colorate care „sar” dintr-o gramajoara colorata in alta).

 

 

Orezul colorat este un material de lucru grozav si poate fi totodata si o sursa de inspiratie, nesfastita, pentru activitati si jocuri facute in casa: sporul casei este una dintre primele activitati incercate de noi, iar apoi Matei si-a inventat propriile jocuri:

Curcubeul – amestecand boabe de orez colorat din toate culorile, inclusiv orez alb (nepictat); apoi si-a confectionat un con si a inlocuit palnia in joaca lui transferand orezul dintr-un pahar in altul; a incercat sa lucreze cu sabloane si orez colorat si altfel de jocuri inventate de el – in genul celor pe care obisnuieste sa le joace in pietris sau nisip.

 

Orezul pictat l-a tinut pe Matei „ocupat”, concentrat si atent la joaca lui cu orez colorat doua ore intregi! 😀 Incercati si voi si creati-va propriile jocuri cu orez pictat! E foarte amuzant!
Cu drag, Maria
Reclame

16 gânduri despre „Orez colorat – orez pictat

 1. Multumim Monica! Abia astept sa vad joaca voastra in si cu orez colorat! 🙂 Nu uita sa revi cu un link sa ne dati de veste! 🙂

 2. Orez colorat! Super ideea, sigur ca veselia si harnicia e la ea acasa cu aceasta idee minunata, felicitari! Am sa o pun in practica cat de curand, revenim cu amanunte despre cum s-a desfasurat activitatea la noi acasa si ce a iesit! Va imbratisam si o zi cu spor va dorim!

 3. Draga Ghemulet, daca viata ar fi o joaca, as putea trai astfel fara nicu un regret! 😀 Ador sa ma joc cu Matei si sper sa profitam din plin de perioada in care inca ma alege SI pe mine ca partener de joaca! Cred ca parintii sunt cei mai fericiti dintre adulti: au ocazia sa se joace! 🙂
  Multumim pentru aprecieri si pentru vizita in Atelier! Te imbratisam cu drag!

 4. Cred ca este unul din cei mai fericiti copii Matei(care este un superdulce)dar si tie cred ca iti place la nebunie sa te joci cu el….sa va bucurati mereu mereu unii de altii ca in „joaca cu orez”

 5. Multumim Rux! Orezul s-a colorat cu usurinta si spatiul de lucru chiar a ramas curat. Partea buna a lucrurilor este ca joaca lui Matei cu orezul pictat (l-a transferat dintr-un recipient in altul cu mana, cu lingurita, cu paharul, cu palnia, cu conul de hartie etc.) a fost placuta, frumoasa, pasnica – asa cum se joaca el de obicei. Cine ar fi crezut a orezul colorat ii va aduce atat de multa bucurie?! A fost fericit intreaga zi! 🙂
  Te imbratisam de mii de ori Rux!

 6. Buna dimineata Roxana! Asa este; am gasit si la voi orezul pictat cu guase si intr-adevar e colorat la fel de frumos! Si da, imaginatia este limita! Va imbratisam cu drag si va dorim spor la joaca!

 7. Multumim Vavaly! Matei s-a jucat intreaga zi doar cu orezul colorat, iar cand a mers afara, la joaca, a povestit tuturor celor intalniti aventurile orezului colorat! 🙂

 8. Imi place orezul vostru, s-a colorat frumos. Si noi avem orez colorat prin aceasta metoda 🙂 Variantele de joc sunt limitate doar de imaginatie 🙂

 9. E atat de frumos si de simplu ca nu iti mai trebuiie altceva, jocurile vin de la sine pornind doar de la aceste materiale. Felicitari!

 10. Multumim Mihaela! Am fost tare harnicuti, asa este, si pe deasupra si tare veseli de atat de multa joaca! Caldura de afara e uneori un bun prilej de a crea jocuri si activitati pentru spatiul casei! 🙂
  Te imbratisam cu drag si multumim pentru vizitele in Atelier! 🙂

Comentariile sunt închise