Frunza-Vitraliu


   Vitraliul este un element decorativ ce ofera distictie si originalitate (nu exista vitralii identice, prin ardere ele devenind unicate) mediului in care este utilizat. Vitaliul imbogateste, armonizeaza si personalizeaza, iar fața de alte tehnici folosite in decoratiuni, in tehnica vitraliului nu se prea pot face improvizatii, astfel ca trebuie inca de la inceput stabilite detaliile: desen, soliditate, culoare. Crearea unui vitraliului presupune trei faze tehnologice indiferent de tehnica in care este executat – tehica plumbului sau tiffany
    Din dorinta de a-i arata lui Matei cat mai mult din lucrurile frumoase care ne inconjoara, si avand posibilitatea sa privim pe indelete, cateva modele de vitralii, ne-am jucat si noi mai apoi incercand sa confectionam – cu materialele pe care le avem mereu la dispozitie (tempera, carton, pensoane etc.) – un obiect decorativ care poate arata precum minunatele vitralii vizualizate de noi. Am creat astfel un tablou reprezentand o frunza-vitraliu, insa fara a trece prin fazele tehnologice ale unui vitraliu original: crearea desenului, taiere si slefuire si asamblarea pieselor.
    Materiale necesare: rama foto cu geam de sticla, tempera, penson, carton, plansa de colorat cu frunze.
Frunza – Plansa de colorat
   Cum am procedat: am indepartat sticla de pe rama foto si am degresat-o cu alcool sanitar. Am asezat sticla deasupra plansei de colorat, iar cu ajutorul unui marker am trasat conturul si nervurile frunzei pe sticla. Am pictat fiecare arie delimitata de nervurile frunzei in culori diferite, dar repetate, culori preferate de mine  pentru aceasta compozitie: alb, galben, albastru si verde.
    Matei m-a insotit in aceasta activitate pictandu-si pe sticla propriul lui vitraliu – o frunza albastra – petrecandu-ne astfel un timp impreuna discutand despre „Ce sunt vitraliile, mami?”.     
    Dupa uscare am atasat lucrarilor noastre cate un carton de culoare roz – ca fundal pentru frunza pictata pe sticla, iar Matei a procedat cu incantare la inramarea tablourilor noastre, admirand galagios si sporavaind despre frunzele-vitralii.

   
      P. S. acolo unde in imagine albul se imbina cu albastru apar, de fapt, rezultatele „brainstorming-ului” echipei noastre mama-copil. Altfel spus, ne-am cam dat coate daca acele arii delimitate de nervuri sa fie albe sau albastre si asta pentru ca Matei se afla intr-o perioada in care picteaza aproape totul in albastru.
    Oricum, chiar si asa tema aleasa de mine – vitraliul – s-a dovedit una foarte inspirata, dar mai ales amuzanta, pentru ca de cate ori ai ocazia sa te contrazici cu un prichindel de numai 2,10 anisori pe ce culoare ar trebui sa aiba un vitraliu? 😀

 by Maria  
    
   
Reclame

2 gânduri despre “Frunza-Vitraliu

Comentariile sunt închise.