Matei a fost hranit natural, exclusiv la san, pana la varsta de sase luni. Schema de diversificare pe care am ales-o a fost cea propusa de doctorul pediatru si care mi s-a parut accesibila si usor de pus in practica.

    Astfel pentru primele 10 zile ale diversificarii Matei a primit pe langa masa de san de la  ora 6:30 si incercarea de a inlocui, treptat, masa de la orele 10 cu suc de mar in care poate fi adaugat si suc de morcov – in sensul sa incercati gustul cel mai placut pentru copilul dumneavoastra; in prima zi o lingurita, iar apoi cate doua lingurite de suc de mar pentru fiecare noua zi, completand apoi masa cu lapte matern. In cea de-a zecea zi Matei ar fi trebuit sa primeasca, deci, 16 lingurite de suc de mar.
    In urmatoarele zece zile i-am adaugat in alimentatie piure de mar dupa aceeasi schema, adica incepand cu o lingurita.
   In urmatoarele zece zile (a treia serie de zece zile) Matei a primit supa de legume incercand sa inlocuiesc treptat masa de pranz, preparata astfel: un cartof mic, un morcov mic, si o ceapa mica se fierb impreuna. Legumele se fac piure, fara ceapa, si se dilueaza cu zeama in care au fiert legumele. Se poate adauga zeama de lamaie. Se incepe dupa aceeasi formula, cu o lingurita, sporind apoi numarul acestora. De fiecare data se completeaza masa cu san, indiferent cat de multa sau putina supa a mancat bebelusul pana va da de inteles ca este satul. 
    Tinand cont de aceasta formula de diversificare, in serii de zece zile, se poate adauga treptat marul copt la masa de la orele 10, iar apoi branza calcica. Branza calcica o puteti adauga in orice piure de fructe si supe doriti, dupa aceeasi formula (incepand cu o lingurita), in plus eu am folosit-o si dupa ce Matei a inceput sa primeasca in alimentatie carne, alternand mesele cu carne cu cele cu branza calcica.
    Branza calcica: 500 ml lapte de alimentara, fiert – nu mai gras de 3,5% dat fiind faptul ca laptele matern are 1,8% grasime – in care se adauga 4 tablete de Calciu Lactic (de 500mg/tableta) pisate si se fierb pana se separa branza de zer. Pentru Matei am folosit in primele saptamani lapte cu 1,5% grasime.
    Cerintele pentru Matei la varsta de 7 luni erau ca la masa de dimineata si pranz sa primeasca 180g/masa de mar, respectiv supa imbogatite cu branza calcica.
     Programul de masa la 7 luni:
orele 6:30 – san;
orele 9-10 – mar ras/mar copt si branzica;
orele 13-14 – supa de legume si branzica;
orele 17 – san;
orele 21-22 – san.
   Trebuie sa specific ca Matei a fost alaptat la cerere astfel ca indiferent de mesele regulate impuse odata cu diversificarea si pe care le respectam, Matei a beneficiat de libertate deplina in hranirea cu lapte matern, dar numai dupa ce „bifam” meniul zilei. In plus, la varsta de sapte luni Matei bea 300 ml de ceai zilnic, iae apoi treptat am inceput sa-i adaug in alimentatie si apa – fiarta si racita in prealabil, intai cu lingurita si apoi cu bineronul.
    La exact o luna de la inceperea diverificarii, dupa aceeasi schema am adaugat in alimentatie piersicile, caisele la masa de dimineata, si carnea de pui (piept de pui dezosat) in supa de legume, la pranz. Cantitatea de carne de pui din supa era de doua linguri de piept de pui tocat la o masa. Puteti adauga si carne din pulpa de pui, datorita faptului ca acesta carne, rosiatica,  a pulpei contine mai mult fier decat piepul de pui, dar este mai grasa decat aceasta din urma si este cunoscut faptul ca cei mici au nevoie de proteine, nu de grasime. Carnea se fierbe timp de 15 – 20 minute in apa, apoi se spala si se pune din nou la fiert in apa, impreuna cu legumele.
In fiecare noua saptamana adaugam in supa noi legume, incepand cu radacinoasele, apoi ardeii, rosiile si terminand cu broccoli. Matei a primit intotdeauna supa acrita cu zeama de lamaie, iar treptat supa am inlocuit-o cu piureul de legume si piept de pui, mult mai consistent. Odata ce Matei a primit in alimentatie broccoli, i-am adaugat si spanacul care a fost un succes.
    Urmatorul pas in diversificarea alimentatiei a fost introducerea perelor si a bananelor (cate un cm.) la masa de dimineata, a carnii de manzat la masa de pranz si inlocuirea treptata a suptului de la orele 17 cu o masa de iaurt. Matei a primit de la prima incercare 50g iaurt.
Apoi ne-am concentrat asupra mesei de la orele 22 incercand sa daugam si sa gasim sortimentul potrivit de cereale pentru bebelus. La acest capitol va pot impartasi ca micul Matei a fost mofturos, am incercat multe sortimente, combinatii cu sau fara fructe/cereale etc care se preparau cu/fara lapte. Primea la inceput cu bucurie orice gust nou pentru ca apoi sa se plictiseasca repede, astfel incat am adaugat curand orezul cu lapte si fideaua (fara gluten sau ou) cu lapte.
Programul de masa / somn la 8 luni:
orele 6:30 – san;
orele 10 – trezire si plecarea in parc’
orele 13:00 – 14:00 – somn;
orele 14:30 – piure de legune cu carne;
orele 17 – 18 – somn;
orele 19 – iaurt (75g);
orele 21:30 – baița;
orele 22:00 – cereale pentru bebelusi, san si somn.
    Urmatoarele adaosuri in alimentatie au fost: nectarine pentru micul dejun, dovlecel umplut cu piept de pui, sau cu carne de vita, pilaf de orez cu carne pentru pranz si mamaliguta cu branza calcica si iaurt  sau iaurt cu biscuiti la gustare. Tot la sapte luni, am adaugat in alimentatie 1/4 dintr-un galbenus de ou amestecat in piureul de legume obtinut din diverse legume sau combinatii ale acestora. Matei a refuzat galbunusul de ou astfel incat am amanat introducerea acestuia in alimentatie pentru saptamanile ce au urmat adaugand, incet, si marind cantitatea acestuia pana am juns la consumarea unui galbenus intreg.
   Supele de legume din ce in ce mai diverse le acream cu zeama de lamaie devenin ciorbe la care adaugam taitei/fidea fara gluten sau, inlaturand zeama in care au fiert carne si legumele, le transformam in piureuri delicioase. Tot la aceasta varsta am inceput sa prepar ciorbele cu bors de casa. Le-a primit cu placere si din acel moment sunt preferatele lui.
    Specific ca in fiecare zi preparam mancarica proaspata, alternand la pranz, o zi cu un fel de mancare cu carne de pui, o zi cu un fel de mancare cu carne de vita si o zi in care adaugam, la masa de pranz, galbenus de ou.
Programul de masa / somn la 9 luni:
orele 7 – san;
orele 10 – o banana si branza calcica;
orele 13- 14 somn;
orele 14 – pranzul;
orele – 18 – iaurt si branza calcica si biscuiti sau mamaliga cu branza calcica si iaurt;
orele 19 – 20 somn;
orele 20 – san;
orele 21:30  – baita;
orele 22 – ceeale pentru bebelusi, san si somn.
    Incepand cu luna a 9 a Matei a primit pentru intaia oara pufuleti, unt brenac din smantana pasteurizata, si frunze de telina in ciorbele acrite cu zeama de lamaie. Tot din aceasta luna, a 9 a, am renuntat sa-i mai gatesc zilnic si a primit mancare preparata ca pentru noi, adultii, la fiecare a treia zi si, foarte important am renuntat la sterilizarea zilnica a veselei lui Matei, preferand sa o sterilizez de doua ori pe saptamana, dar spaland-o temeinic cu apa foarte fierbinte si detergent de vase.
    Odata cu implinirea varstei de 10 luni in locul gustarii de la ora 17-18 Matei a primit felul doi de mancare gatita in casa, iaurtul fiind doar o alternativa pentru cand aceasta era refuzata sau pentru situatiile cand ne aflam in deplasare. In zilele obisnuite insa iaurtul, de regula doua iaurturi mici, era(u) o gustare in jurul orei 19-20, adica intre masa de la orele 17 si cea de la orele 22. Acest lucru era motivat de faptul ca stateam foarte multe ore afara, la joaca, efortul era mai mare si amanam cina consistenta dupa baita de seara ca sa nu se mai trezeasca noaptea sa ceara san.
La aceasta varsta am adaugat in alimentatie pestele, mai exact salaul. Fiert cu legume l-a refuzat intotdeuna, dar la acceptat preparat, simplu, la cuptor, astfel: intr-o tava de yena unsa cu ulei se aseaza fileurile de salau, presarat cu sare si zeama de la 1/2 de lamaie. Se tine la cuptor timp de 25 min. la 250 de grade. Tot ca varsta de 10 luni am incercat sa-i adaug si ficatul de pui pe care l-a refuzat pana la varsta de 1 an cand l-a acceptat gatit cu cartofi la cuptor. Este singurul fel de mancare cu ficat de pui sau curcan pe care il accepta si in prezent – cu cartofi la cuptor.

Programul de masa/somn incepand cu luna a10a:
orele 10 – fructe cu biscuiti;
orele 13-14 – supe, ciorbe, borsuri su carne sau ou;
orele 14-17 – somn;
orele 18 – felul doi*;
orele 20 – iaurturi sau fructe (ori suc de fructe daca stateam in casa, caci am preferat intotdeauna ca sucurile de fructe sa le bea in cel mult 30 min. de la prepararea lor pentru a-si pastra toate proprietatile);
orele 21:30 baita’
orele 22 – fidea/orez cu lapte.

Acest program s-a mentinut si dupa implinirea varstei de 1 an, singura modificarea fiind cea a programului de somn care s-a transformat intr-o singura repriza de somn in timpul zilei, de la orele 14 la orele 16-17, iar somnul de noapte s-a amanat pana la orele 23. Acest lucru nu a fost o problema pentru noi, caci fiind vara profitam de acest orar pentru a sta cat mai mult afara cu Matei. A existat insa si o perioada, imdeiat dupa implinirea varstei de un an, in care Matei a refuzat micul dejun, dar cerea in jurul orelor 11:30 o banana. Aceasta perioada a durat in jurul a cinci saptamani. In restul zilei programul era cel obisnuit.

Aflaţi mai multe »

Anunțuri