![]() |
Matei savurand piure de morcovi |
E de preferat ca pana la varsta de un an diversificarea sa se faca tinand cont de alimentatia pe care copilul o primeste – alimentatie naturala, la san, sau alimentatie artificiala, cu lapte adaptat – dar cel mai important este ca mama copilului sa tina cont de recomandarile medicului pediatru si de sentimentul matern care, de cele mai multe ori, e sfatuitorul perfect pentru a descoperi cand copilul este pregatit pentru un nou aliment.
Urmatorul meniu este cel al unui copil care a fost alaptat exclusiv la san pana la varsta de 6 luni cand s-a inceput diversificarea. Alimentele au fost introduse in alimentatie treptat, la diferenta de o zece zile, pentru ca bebelusul, Matei, sa aiba timp sa se obisnuiasca cu noul gust al alimentului introdus, dar si pentru a elimina orice dubiu vis-a-vis de o eventuala alergie la noul aliment.
Pentru aceasta Mancare de spanac cu orez e nevoie de:
- o cana de orez;
- o ceapa;
- 4 cani de apa;
- 250 g spanac oparit in prealabil (sau spanac congelat);
- piept sau pulpe de pui;
- un ou;
- sare si ulei.
- Se pune la fiert carnea de pui, se arunca prima apa in care carnea a fiert cam 15 minute, apoi se pune din nou la fiert impreuna cu o ceapa intreaga. Cand carnea este fiarta se adauga sarea, uleiul si orezul bine spalat in prealabil. Cand orezul este este aproape fiert se adauga spanacul (se poate folosi spanac proaspat sau congelat) si un galbenus de ou sau un ou intreg, crud, daca copilul a primit deja si albus in alimentatia lui. Cand mancarea este gata se adauga zeama de lamaie dupa gust, dar e de preferat sa incercati mai intai daca bebelusul dumneavoastra prefera aceast fel de mancare si neacrit cu zeama de lamaie.
Matei adora si Reteta de spanac cu rosii:
- 500g spanac;
- piept sau pulpe de pui;
- o ceapa;
- rosii proaspete sau o conserva de rosii decojite;
- sare, ulei;
- patrunjel si marar proaspat;
- un catel de usturoi.
- Se pune la fiert carnea de pui, se arunca prima apa in care carnea a fiert cam 15 minute, apoi se pune din nou la fiert impreuna cu o ceapa tocata marunt. Cand carnea este fiarta se adauga sarea, uleiul si rosiile taiate cubulete sau rosii decojite din conserva. Cand rosiile sunt bine fierte si adauga spanacul oparit in prealabil sau spanacul congelat si se mai da un clocot. Se asezoneaza cu patrujel si marar verde, iar pentru a capata savoare se adauga si un catel de usturoi taiat maruntit.
- supa de galusti cu sau fara carne de pui sau curcan. Pentru a gati cu carne de curcan prefer pulpele si pieptul;
- ciorba de perisoare cu carne de pui/curcan, peste sau vita;
- ciorba a la grec;
- ciorba de vacuta cu smantana;
- ciorba de pui sau curcan;
- supa de pui/curcan cu taitei sau fidea.
- supa de rosii cu orez sau cu galusti de gris;
- supa/cioba fara carne, cu taitei/fidea;
- supe creme de: cartofi, dovlecei.
- pilaf de orez cu spanac cu/fara carne (pui, curcan, vita);
- pilaf de orez cu carne;
- orez bulgaresc;
- piure de cartofi ( puteti adauga un galbenus sau un ou fiert);
- piure de legume cu carne de pui/vita/peste;
- mazare cu carne de pui/vita;
- fasole pastai cu carne de vita/pui;
- mancare de dovlecei cu rosii si cascaval, la cuptor;
- mancare de dovlecei cu carne;
- mamaliga cu unt, cu branza si smantana sau cu branza si unt;
- cartofi la cuptor cu ficat de pui/ ficat de curcan;
- paste cu sos de dovlecei si rosii;
- paste cu broccoli si smantana;
- paste carbonara cu cascaval sau parmezan;
- legume umplute cu carne: ardei, dovlecei si rosii umplute cu carne de pui sau vita, servite cu iaurt sau smantana, gatite laolalta sau separat;
- legume asortate la cuptor cu carne de pui/vita;
- snitel de pui cu legume sau piure de cartofi;
- pulpe de pui la gratar cu garnitura de cartofi taranesti
- sarmale din piept de pui in frunta de vita-de-vie;
- sarmale din carne de vita in frunza de varza.
![]() |
pastrav la gratar |
Prefer ca dintre acestea uneori sa le gatesc fara carne, dar intotdeauna ma asigur ca Matei primeste zilnic o masa cu carne. In plus tin totusi ca o masa pe saptamana sa fie cu ficat de pui/curcan la cuptor, iar ca o regula a casei, saptamanal, avem doua seri in care cina consta in pastrav, salau sau novac la gratar. Matei adora gustul acestui peste imbogatit cu zeama de lamaie si garnitura legume gatite in aburi.
by Maria